latinica  ћирилица
05/03/2019 |  11:48 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Мазалица: Ове седмице састанак у вези са набавком пелена

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да би ове седмице требало да буде одржан састанак на којем ће народни посланици разговарати са руководством Фонда здравственог осигурања Републике Српске у вези са набавком пелена за одрасле и дјецу.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Он је навео да је на сједници Одбора Народне скупштине Републике Српске за представке, приједлоге и друштвени надзор одлучено да директор ФЗО Српске Дејан Кустурић у вези са набавком пелена за одрасле и дјецу достави изјашњење када је ријеч о представци Жељка Миљевића из Лакташа, оца дјетета које због неизљечиве болести дјетињство проводи у кревету и инвалидским колицима.

Мазалица је додао да је лично тражио да се одржи састанак са руководством ФЗО да би Кустурић образложио наводе из представке Миљевића, који је раније истицао да су пелене неквалитетне.

Он је навео да је у појединим медијима то представљено као позив на "рибање" директора ФЗО, да је тако то представио посланик ПДП-а Драшко Станивуковић, али да то није тачно.

- Кустурић је позван као партнер. Потврдио је да ће доћи да то заједнички разјаснимо и покушамо доћи до одређених рјешења у вези са пеленама - рекао је Мазалица у холу Народне скупштине.

Он је додао да није у реду искориштавати грађане који су у проблему и на томе скупљати лајкове на друштвеним мрежама, како то ради Станивуковић.

- Питали смо га зашто од афере "пелене" прави каријеру. Он је отишао родитељима и рекао им да смо премијер Радован Вишковић и ја исмијавали њих и њихове проблеме. Не, нисмо, већ смо оптужили Станивуковића зашто на муци тих људи прави сопствену каријеру - рекао је Мазалица.

Он је навео да су једне од пелена које користе одрасли и дјеца лошег квалитета, али да треба доћи до рјешења у коме ће учествовати и Агенција за лијекове БиХ, коју води кадар ПДП-а.

- Ако постоје пелене лошег квалитета, како то да су добиле дозволу Агенције за лијекове? Они треба да утврде минимум здравствених критеријума да те пелене које се користе у Српској буду задовољавајућег квалитета - рекао је Мазалица.

Он је додао да је испоручилац спорних пелена, за које се тврди да су неквалитетне, једно предузеће из Сарајева, те да се за њихову набавку не могу оптуживати поједини челни људи из Српске.

Мазалица је у вези са приједлогом закључка у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Републици Српској рекао да ту грађанску иницијативу треба уважити, али да треба водити рачуна о финансијским средствима и тежити рационализацији, да би уџбеници били приступачнији што већем броју грађана.