latinica  ћирилица
06/03/2019 |  08:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Факултет безбједносних наука обиљежио двије године рада (ФОТО)

Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци обиљежио је другу годишњицу рада. За Републику Српску И њен безбједносни систем, ова институција има изузетан значај.

Двије године након оснивања Факултет безбједносних наука има око 310 студената. Међу њима је и Душко Башкало. За услове, организацију, али и мотиве колега који уписују овај факултет, углавном ријечи хвале.

- Што се тиче мог личног утиска на овом факултету, факултет је изузетно добро организован. Већина студената је уписала овај факултет из разлога што жели прије свега да остане у овој земљи и брани интересе нашег народа и Републике Српске - рекао је Башкало.

 Фото: РТРС

Управо тај мотив, као најбитнији, наводи и руководство факултета. Иако двије године у науци и научном развоју није дуг период, декан факултета, али и ректор Универзитета, оствареним резултатима задовољни. 

- Већ сада кад се осврнемо за собом видимо да имамо разлога да будемо задовољни оним што је урађено. Велико је интересовање студената за наш основни студијски програм, то је значајан параметар - истакао је декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Фото: РТРС

- Универзитет апсолутно подржава развој овог факултета каос воје најмлађе чланице. Истина, дакле, факултет безбједносних наука је наставио континуитет рада и развоја Високе школе унутрашњих послова - нагласио је ректор Универзитета у Бањалуци.

Због све бројнијих опасности, Факултет је изузетно значајан и за безбједносни систем Српске истакла је предсједница Републике. Задовољна је заинтересованошћу студената и квалитетом наставе.

- Сматрам да је овај факултет нешто што доприноси уопште стабилности друштва. Управо на тај начин што ћемо едуковати кадрове који ће моћи препознати те пријетње и са њима се ухватити у коштац - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Факултет који има око 18 запослених покренуо је и други циклус студија. Уписна квота одређује се сарадњом са Министарством унутрашњих послова, због чега све студенте након школовања очекује посао. 

- Кадрови који излазе сада са Факултета безбједносних наука су веома битни за МУП. То су високообразовани кадрови, веома квалитетни и ми их одмах укључујемо у рад МУП-а - додао је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Иако најмлађа организациона јединица бањалучког Универзитета, Факултет безбједносних наука има успјешну сарадњу са другим факултетима у региону и Европи, па професоре шаљу на стручна усавршавања, али организују и размјене студената.