latinica  ћирилица
06/03/2019 |  12:18 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Предао се члан Исламске државе из Сарајева (ФОТО)

Међу 150 припадника терористичке организације Исламска држава из Багуза, посљедњег уточишта ове џихадистичке групе у источној Сирији, који су се протекла два дана предали сиријским снагама које подржава САД, налази се и Едвин Бабић звани Осман из Сарајева.
Едвин Бабић - Осман - Фото: AFP
Едвин Бабић - ОсманФото: AFP

- Ријеч је о држављанину БиХ од раније познатом припаднику те терористичке организације, који је према неким ранијим информацијама радио за медије под контролом Исламске државе - пише Дневни лист.

Бабић је случајно идентификован приликом предаје, јер га је фотографисао фоторепортер новинске агенције АФП, па је слика његове предаје обишла свијет.

Едвин Бабић - Осман (Фото: AFP)

Он се и раније појављивао на разним пописима џихадиста са Балкана, али његова конкретна улога, као ни тачна локација гдје се налази нису никада до краја разјашњени.

Познато је да се Бабић налазио на листи особа за којима је Интерпол расписао потјернице због повезаности са тероризмом.

На листама се налазило 90 потјерница за грађанима БиХ у вези са учествовањем на ратиштима у Сирији и Ираку.

Бабић није једини држављанин БиХ који се предао посљедњих дана.

Едвин Бабић - Осман (Фото: AFP)

Позивајући се на податке безбједносних агенција БиХ, Радио Слободна Европа објавио је недавно да су у току ослобађања посљедњих упоришта ове терористичке организације, осим цивила - жена и дјеце, међународној коалицији и курдским снагама предао и Емир Алишић из Санског Моста.

Овај милитант је у Багузу рекао да је у Сирији већ шест година, те да се најприје придружио терористима Ал нусре.