latinica  ћирилица
07/03/2019 |  11:31 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Одбор НСРС: Ограничити марже и на медицинска средства

Одбор за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Републике Српске разговарао је данас са представницима Фонда здравственог осигурања о увођењу новог правилника о медицинским и ортопедским помагалима за болесну дјецу и одрасле.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Одбор је позвао Агенцију за лијекове БиХ да интерним актима дефинише моделе утврђивања испуњености стандарда медицинских средстава приликом уписа у регистар.

Одбор ће упутити захтјев Влади Републике Српске у којем ће тражити да законом који регулише област ограничавања трговинских маржи, ограниче и марже на медицинска средства, на начин како је то сада уређено када су у питању лијекови.

Ово је један од закључака јутрошњег састанка који је Одбор имао са директором Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејаном Кустурићем.

Замјеник предсједника Одбора, Срђан Мазалица, рекао је након састанка да се овакви проблеми увијек требају рјешавати у институцијама, а не у медијима. Он је изразио задовољство начином на који је Фонд ријешио проблем са представницима удружења, односно корисника пелена.

Кустурић је истакао да континуирано имају проблеме због неуређеног тржишта, недефинисаних маржи и дистрибутера који користе пацијенте и од тога имају добру зараду.

– Надам се да ће нам овим закључком да се дефинишу марже бити омогућено да рационалније трошимо средства јер Фонд није профитабилна и институција – истакао је Кустурић.

Он је додао да је Фонд са представницима свих удружења договорио да до 1. априла измјене правилнике у неким дијеловима по питању процедуралног остваривања права.