latinica  ћирилица
09/03/2019 |  15:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички званичник: Приштина ће платити цијену за неуспјех дијалога

Амерички подсекретар за политичка питања Дејвид Хејл затражио је од приштинског руководства суспензију такси на робу из Србије и БиХ, и поручио да ће Приштина "платити цијену" ако и даље буде одговорна за неуспјех дијалога.

- Ако Косово и даље буде одговорно за неуспјех дијалога, платиће цијену - рекао је Хејл, наглашавајући да је то била главна порука Американаца на данашњем састанку.

Хејл је одбацио све спекулације да се односи самопроглашеног Косова и САД погоршавају, пренио је РТК, позивајући се на своје изворе.

Након састанака са приштинским лидерима, предсједником, премијером и предсједником скупштине самопроглашеног Косова, Хејл је дао интервју за три приштинска медија, гдје се фокусирао на дијалог између Београда и Приштине, за који каже да би требало да се заврши "узајамним признањем двије државе".

Хејл је у интервјуу рекао да то зависи од страна у дијалогу, а да ће их САД подржати у том процесу.

Он је током интервјуа био веома опрезан у избору ријечи, не оптужујући ниједног приштинског лидера за ометање дијалога, а чак је био и опрезан по питању таксе, преноси РТК2.

Хејл није коментарисао спекулације од прошле недјеље да ће војска САД напустити Косово ако приштинска влада омета дијалог, али је изјавио да ће посвећеност САД Косову остати непромијењена.

РТК2, такође, преноси да ће у понедјељак у Приштину доћи два савјетника њемачке канцеларке Ангеле Меркел који ће, како се очекује, појачати притисак на приштинску владу да суспендује таксе и настави дијалог.

ПРИШТИНСКИ ЛИДЕРИ БЕЗ КОМЕНТАРА

Политички и институционални лидери Приштине Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Кадри Весељи без коментара су напустили заграду Амбасаде САД, гдје су разговарали са Хејлом.

Газета Еxпрес пише да су разговору присуствовала само тројица лидера, без иједног сарадника, а домаћини су им били Хејл и амерички амбасадор Филип Коснет.

Послије састанка, Тачи, Хардинај и Весељи нису давали изјаве, пише Еxпрес и додаје да су они, по завршетку састанка и након низа сукоба протеклих седмица, сјели у један приштински ресторан.

- Да ли ће таксе бити укинуте, видјећемо - констатује Еxпрес.

Иначе, укидању сто одсто такси на производе из Србије и БиХ противи се Харадинај, док Тачи И Весељи сматрају да ту мјеру треба укинути и дати шансу наставку дијалога с Београдом, што је став и америчке администрације.

Долазак Хејла у Приштину је друга посјета високих званичника Стејт департмента ове седмице.

Претходно су у Приштини боравила два представника Савјета за националну безбједност задужени за Европу Џон Ерат и Бред Бредли.