latinica  ћирилица
10/03/2019 |  16:05 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Перишић: Додик ће напустити Сарајево ако Бошњаци наставе са опструкцијама

Срђан Перишић, савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика рекао је за Спутњик да и даље постоји опција да, уколико Бошњаци наставе опструкцију конституисања Савјета министара, Додик напусти Сарајево и врати се у Бањалуку.
Срђан Перишић (фото:BKTVNews) -
Срђан Перишић (фото:BKTVNews)

- То би, међутим, значило да је Дејтону дошао крај, а гдје бисмо онда стигли је питање за Бошњаке, лопта је у њиховом дворишту. Њихова политичка елита је имала за савезнике странце, западне амбасадоре, високе представнике преко којих су вршили притисак како би остварили једини циљ и укинули Републику Српску или је свели на празну љуштуру. Такву политику гледамо већ 23 године, и уколико од ње не одустану, они ће бити гробар БиХ, а не Срби и Хрвати - категоричан је Перишић.

Перишић је изразио наду да до тога неће доћи и да ће Бошњаци прихватити договоре са Србима и Хрватима.

Он је подсјетио да су европски званичници поручили члановима Предсједништва БиХ да формирање Савјета министара не смије бити условљавано било чим, што је, како је рекао, био сигнал Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу да је сулудо даље условљавање Републике Српске.

Са друге стране, председавајући Предсједништва Милорад Додик показао да је за сарадњу и консензус, истиче Перишић.

- Уколико желе да БиХ функционише, сви морају да буду спремни на компромисе, јер она није једнонационална држава. Ко избјегава ту чињеницу, он је против БиХ. Додик је управо то говорио свих ових мјесеци - да не зависи БиХ само од Срба и Републике Српске, већ од Бошњака - рекао је он.

Перишић сматра да "водећи дио бошњачке политичке елите не разумије да се свијет промијенио, да више није 2008, посљедња година униполарног поретка у којем су САД управљале свијетом".

Он наглашава да један дио америчких званичника не жели да рјешава бошњачке проблеме, а да са друге стране уцјењују предсједника Србије Александра Вучића да мора да прихвати ситне уступке који се односе на подјелу Косова.

- Договор Београда и Приштине Сједињене Државе посматрају у свјетлу својих геополитичких циљева, а то је улазак БиХ и Србије у НАТО - оцјењује Перишић.

Перишић, који је стручњак за међународне односе, објашњава да САД не могу да буду на страни Срба, јер су оне ментор независности самопроглашеног Косова, и да Београд никада само са Вашингтоном као посредником у преговорима неће моћи да буде задовољан коначним исходом.

- За разлику од претходне деценије, Република Србија данас треба да тражи заштиту великих сила - од Русије дипломатски и војно, а од Кине и економски - сматра он.

Он питање Косова не види као акутни проблем, већ вишедеценијски, који не може да се ријеши до краја године, како многи западни политичари прижељкују да би што прије успоставили геополитичку контролу.

- Мијењају се односи у свијету, и то Србија треба да искористи - рекао је Перишић за Спутњик.