latinica  ћирилица
10/03/2019 |  19:30 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Козарске покладе привукле велики број посјетилаца

У поткозарском селу Бистрица одржане су 13. Козарске покладе. Православни вјерници овим обиљежавају завршетак мрсних дана, пред сутрашњи почетак великог Васкршњег поста. Свету архијерејску литургију служио је владика бањалучки Јефрем.

Покладе су дан за праштање, јер у период великог поста треба ући без гријеха. У домаћинствима традиционално се припрема богата мрсна гозба. Домаћице поткозарских села понудиле су гастрономско богатство старинских јела.

Покладе су и дан за весеље. За забаву посјетилаца задужена су била бројна фолклорна и пјевачка друштва.

Организатори манифестације, која је црквено-народног карактера, су Српска православна црквена општина Бистрица-Верићи и градови Бањалука и Приједор.

- Бистрица и Верићи, два села из двије општине, односно два града који сачињавају ову парохију, су и те како посљедњих година постали препознатљиви управо по Козарским покладама, јединственој манифестацији у нашој Републици Српској - каже Игор Марић, јереј-парох бистрички.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство што овакве догађаје, који су прилика да се мјештани окупе и присјете својих обичаја, посјећује велики број људи.

- Поткозарска села имају јако вриједне жене и добра удружења. Оно што ја могу рећи из искуства Градске управе, је то да су ово можда и најактивнији сеоски крајеви у којима се људи организују, друже и којима су потребни друштвени домови - рекао је Радојичић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истакао је да су Козарске покладе добро посјећена и позната манифестација.

- Имамо госте из Америке, а дошле су делегације са Гуче, јер се далеко прчуло за ову манифестацију. Сви ће понијети лијепе утиске, прије свега, једниства грађана два града - рекао је Ђаковић.

Козарске покладе још једном показале су се као примамљива туристичка атракција која спаја људе и чува старе обичаје.