latinica  ћирилица
10/03/2019 |  21:08 | Аутор: СРНА

Гваидо ће тражити проглашење ванредног стања

Лидер опозиције Венецуеле Хуан Гваидо изјавио је да ће од парламента затражити да прогласи ванредно стање како би био омогућен улазак хуманитарне помоћи и затражена међународна помоћ због нестанка електричне енергије.

- Морамо ријешити ову катастрофу. Не можемо то више игнорисати - рекао је Гваидо и најавио да ће сутра на ванредној сједници Националне скупштине затражити да прогласи ванредно стање.

Електрична енергија у већем дијелу Венецуеле нестала је у четвртак 7. марта што је изазвало додатно незадовољоство међу становништвом које је већ суочено са несташицом хране и лијекова.

Нестанак електричне енергије и лош рад агрегата у болницама широм Венецуеле узроковао је смрт 17 пацијената.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро рекао је да је до нестанка електричне енергије дошло због саботаже на хидроелектрани Гури, за шта је одговорна Америка, али да његова администрација ради на отклањању проблема.

- Национални електродистрибитувни систем био је на мети неколико хакерских напада што је резултирало неуспјехом више покушака да се успостави нормалан проток електричне енергије - навео је Мадуро на Твитеру.