latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:14 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Пашалић: Унаприједити производњу и повећати конкурентност

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да произвођачи морају да се окрену новим технологијама, едукацији и унапређењу производње како би били конкурентни на тржишту.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Не смијемо сву причу о пољопривреди да почињемо и завршавамо са подстицајима као што се дешава у разговору са представницима пољопривредних удружења - рекао је Пашалић за данашњи Еуроблиц.

Према његовим ријечима, подстицаји су сами по себи подршка производњи, али они не развијају производњу, већ је чак у неким ситуацијама и уназађују.

Говорећи о подизању обима производње и конкурентности пољопривредне производње, он је навео да се то постиже, прије свега примјеном знања и технологија, те додао да је једини начин развоја пољопривреде примјена нових знања.

Он каже да је приоритет ресорног министарства да ове године што више средстава усмјери у капиталне инвестиције, које подразумијевају набавку трактора и механизације, те изградњу објеката, набавку опреме и свега онога што није текућа производња.

- Кроз побољшање тих услова и набавку боље и модерније опреме, ефикасније се подржава пољопривреда, него ако дате подршку по килограму, литру, хектару и слично - појаснио је он.

Пашалић сматра и да су произвођачи у праву када се жале на неактивирање механизама заштите домаће производње јер они постоје и прописани су законима, тако да се, каже, могу активирати, али још нису.

- Не треба да се повлачимо пред другима већ треба да штитимо себе и своје произвођаче. Ако је ситуација да имамо исувише своје робе, као што смо је имали прошле године у воћарству, када је био енормно богат род, нелогично је да се у тој ситуацији увози јабука из Пољске. Треба активирати те мјере онда када постоји потреба и како је то прописано одређеним законима и правилницима - навео је он.

Пашалић наглашава и да нема државе на свијету која може да обезбиједи да помогне произвођачима са неком надокнадом штете.

- Ту праксу нећемо имати у наредном периоду и то сам рекао и нашим пољопривредним произвођачима. Имамо осигуравајуће куће које осигуравају производњу, а ми то подржавамо са пола износа премије. Мислим да је то јако добра подршка и очекујемо да ће та мјера бити све популарнија - рекао је Пашалић.