latinica  ћирилица
11/03/2019 |  13:18 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Потписан уговор између Србијагаса и Гас промета (ФОТО)

Генерални директори Србијагаса Душан Бајатовић, Гас промета Источно Сарајево-Пале Миломир Драганић и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић потписали су данас у Бањалуци уговор о уређењу имовинскоправних односа, статусноправних питања и улагања у предузеће Гас промет.
Потписивање уговора између Србијагаса и Гас промета - Фото: РТРС
Потписивање уговора између Србијагаса и Гас прометаФото: РТРС

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да Србијагас потписивањем уговора постаје већински власник акција Гас промета Источно Сарајево-Пале са 39,14 одсто, Акцијски фонд Републике Српске имаће 26 одсто, Пензиони резервни фонд 10 одсто, Фонд за реституцију пет одсто, а остали фондови 18,29 одсто акција.

- Предузеће Гас промет сада може да правно наступа на потпуно другачији начин и више га нико не може оспороти, па ни БХ гас који је до сада оспоравао правни статус нашег предузећа и стварао изузетне проблеме - рекао је новинарима Ђокић и подсјетио да регулисање односа Србијагаса и Гас промета траје од 2002. године.

Према његовим ријечима, Република Српска ће наставити реализацију пројеката у области гаса.

- На посљедњој заједничкој сједници влада Српске и Србије актуелизовали смо питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску након што је деблокиран процес изградње гасовода "Турски ток" - додао је Ђокић и напоменуо да је Србијагас спреман да учествује у реализацији пројеката у Републици Српској.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић нагласио је да су потписивањем уговора ријешени имовинскоправни односи два предузећа.

Потписивање уговора између Србијагаса и Гас промета (Фото: СРНА)

- Ово питање је било приоритет у раду ресорних министарстава. Србија ће помагати развој гасног система у Републици Српској, јер је то предуслов за развој привреде. Гас постаје кључни енергент за развој економије, а заједнички морамо искористити потенцијале ријеке Дрине и градити хидроцентрале - рекао је Антић и додао да ће Србија и Српска разговарати о свим елементима за градњу гасне инфаструктуре.

Бајатовић каже да је реализација пројеката у области гаса приоритет и да би од почетка градње за нешто више од три године могао бити успостављен крак гасовода од Београда према Српској.

Он је напоменуо да се о свему разговара и са компанијама из Федерације БиХ.

Драганић је изразио задовољство што је уговор потписан и навео да је Гас промет добио много власничким повезивањем са Србијагасом који сада легално улази на тржиште Српске и БиХ.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.