latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:39 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Јахорина: Отворен Међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали"

На Јахорини је данас отворен 6. Међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији", који је окупио истакнуте научнике и стручњаке из 17 земаља.
Међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији". - Фото: СРНА
Међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији".Фото: СРНА

Циљ Конгреса, који траје до сриједе, 13. марта, јесте стимулисање размјене идеја у овим областима, те његовање сарадње академске заједнице, привреде и државних институција.

Конгрес је посвећен питањима која се односе на теоријске и инжењерске аспекте у хемијској, прехрамбеној и процесној индустрији, те металургији и индустријском финишу, као и темама које се тичу нових материјала, заштите животне средине, хемије и управљања у организацијама.

Ријеч је о научном скупу који се одржава сваке друге године. Конгреси се одржавају током посљедњих десет година и до сада је учествовало 700 научних и стручних радника са више од 1.000 радова из више од 30 држава.

Организатори Међународног конгреса "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији" су Универзитет у Источном Сарајеву и Технолошки факултет у Зворнику.

Покровитељи Конгреса су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Академија наука и умјетности Српске, док је генерални спонзор град Зворник.

Пети Међународни конгрес, који је одржан од 15. до 17. марта 2017. године на Јахорини, окупио је 155 учесника из 13 земаља.