latinica  ћирилица
11/03/2019 |  19:36 ⇒ 12/03/2019 | 07:53 | Аутор: РТРС

Врањански Јумко спреман да отвори погон у Српској- посао за 100 радника

И текстилна компанија "Јумко" из Врања заинтересована је да послује у Српској. Ускоро ће отворити своје представништво, а потом и производни погон. Након састанка са премијером Радованом Вишковићем, речено је и да ће одлука у којој локалној заједници ће пословати бити позната веома брзо.

Спремност извозно орјентисане текстилне компаније из Врања да инвестира у Српску, уз спремност Владе Србије да из Фонда за подршку страним инвестицијама подстакне домаће инвеститоре омогућиће отварање најмање стотину нових радних мјеста.

- Ми смо презадовољни јер су услови за пословање у Српској изванредни, тако да ћемо за седам дана отворити представништво у Републици Српској и врло брзо погон који ће запослити 10-ак радника - рекао је Бранислав Трајковић, генерални директор компаније "Јумко" Врање.

План и динамику реализације пословодство Јумка предочиће Влади Српске у наредних неколико дана.

- Спремни смо да им понудимо земљиште на локацији за коју се опредјеле, и хале да инсталирају опрему. Имамо локалне заједницње спремне да им бесплатно, на годину уступе објекте, како би што прије дошли до реализације - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Одлука гдје желе отворити погон заинтересовала је многе локалне заједнице у Српској.

И општина Источно Ново Сарајево нуди примамљиву локацију у пословној зони, нижу цијену земљишта од тржишне.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да би био срећан да Јумко реализује пројекат на подручју града Источно Сарајево, те да ће учинити све да се кроз одговарајуће процедуре омогући да дође до отварања производног програма и запошљавања радника.

- Из позиције предсједника Савеза општина и градова сматрам да би било добро да било која локална заједница у Републици Српској буде мјесто гдје ће се реализовати ова инвестиција и да, путем низ погодности које може да учини или начелник или општина, изађе у сусрет једном овако значајном инвеститору - рекао је Ћосић.

Јумко је водећа компанија текстилне индустрије Србије има заокружен процес производње од текстилних сировина до готових производа.

Лидер је у производњи намјенског програма, униформи за војску и полицију, али и радних униформи, па самим тим није конкуренција текстилним погонима у Српској. Запошљава више од 1800 радника.