latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:16 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Развој аграрног туризма - дестинација Балкан

На Козари је одржан састанак у оквиру пројекта "Развој аграрног туризма - дестинација Балкан", а у току је и обука за реализацију курсева у области агротуризма.

У сеоском туризму многи виде будућност, а међу њима је и породица Бабић из Мљечанице. Засад, на имању имају двије дрвене куће, али планирају и нове садржаје.

- Имамо у плану да у догледно вријеме средимо двориште, мало пецану - роштиљ, и да уведемо мало садржаја за дјецу- прича нам Марија Бабић.

Значај сеоског туризма као пословну приликеу препознале су и бројне институције.

У току је пројекат регионалног нивоа у који су укључене Босна и Херцеговина и Србија, као и представници Грчке, Словеније, Словачке и Румуније.

Пројекат се реализује у оквиру програма Европске комисије.

- На подручју Републике Српске  сеоским туризмом или агротуризмом, или неким аспектом који се наслања на то, бави се мали број домаћинстава која су кроз помоћ успјела да покрену једну такву активност - наводи Миљан Цветковић са Пољопривредног факултета у Бањалуци. 

Стварање агрокурса, чији је први дио одржан у оквиру овог пројекта, намијењено је корисницима агротуризма и домаћинствима како би кроз адекватну едукацију постали што конкурентнији на тржишту.

 -Циљ обука је да подигнемо знања и вјештине код представника високошколских институција из Србије и БиХ, који долазе из туристичких школа, високих школа и факултета и такође из области пољопривреде, како би та знања даље преносили савјетодавним службама да би радили даље са корисницима односно самим пљопривредним домаћинствима - појаснила је Јелена Настић Стојановић, Централни балкански институт из Београда.

Миленко Ђурић, представник Високе туристичке школе у Београду, истиче да је развој сеоског туризма у Србији зависио у великој мјери од иницијативе и креативности индивидуалних домаћина.

- Управо је то оно што региструјемо у БиХ. Оно што је посебно важно је да тој иницијативи треба пружити потпуну подршку и стручну и на бази примјера из праксе - додаје Ђурић.

Веома значајан елемент у реализацији овог пројекта представљају и регионалне развојне агенције, како из БиХ тако и из Србије, док је основна идеја пројекта јачање капацитета високошколских институција и пружање услуга у области сеоског туризма.