latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:37 ⇒ 17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић, Ердоган и Додик отварају радове на ауто-путу Београд - Сарајево

Радови на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, односно на изградњи дионице кроз Србију, Сремска Рача-Кузмин планирани су за јун, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Мапа ауто-пута Београд-Сарајево - Фото: klix.ba
Мапа ауто-пута Београд-СарајевоФото: klix.ba

- Изградња ауто-пута Београд-Сарајево важна је не само за Србију и БиХ, него и за цијели регион. Наш стратешки циљ је повезивање с регионом, што уз економску и политичку стабилност и инфраструктурни развој значи и бољи живот наших грађана. Очекујем од свих вас пуну посвећеност да се неопходна документација припреми и радови на дионици Сремска Рача-Кузмин започну у јуну, у присуству три предсједника - Александра Вучића, Тајипа Ердогана и Милорада Додика - рекла је Михајловићева.

У саопштењу из кабинета министарке наводи се да је комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније Ташјапи потписан 19. децембра 2018.

Подсјећа се да је дионица Сремска Рача-Кузимин дуга око 17 километара, а вриједност радова око 220 милиона евра, док је дионица Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вриједност радова је око 830 милиона евра.

Изградњом аутопута Београд-Сарајево, Србија добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са аутопутем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге, наводи се у саопштењу.

Састанку је присуствовао Зоран Дробњак, директор Путева Србије, који су инвеститор пројекта, Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, као и пројектант и представник турске компаније Ташјапи, која ће изводити радове.