latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:06 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Представљена маркица 800 година СПЦ

Поште Српске промовисале су маркицу поводом 800 година самосталности Српске православне цркве. Штампана је у тиражу од 15.000 комада.

Божидар Дошеновић, аутор и коаутор идејног рјешења маркице, и академик Миливоје Унковић, поставили су грб Српске патријаршије, лик Светог Саве, храм Свете Тројице у Бањалуци и храм Светог Саве на београдском Врачару као главне мотиве нове едиције поштанске маркице.

Компанија Поште Српске издањем ове маркице обиљежава веома значајан догађај - 800 година од добијања аутокефалности СПЦ, којом је отворен и пут у независност српске државе. 

Поште Српске" у протеклих мјесец и по дана, издале су двије поштанске маркице - прву којом је обиљежено 500 година Горажданске штампарије и другу поводом 800 година аутокефалности СПЦ. 

Нова едиција маркица, осим изванредног дизајна ће, поред елемената који се подразумијевају за поштанске маркице, кроз мотиве културолошког садржаја, играти значајну улогу у презентацији српске културне баштине, нарочито када је ријеч о осмовјековној традицији Српске цркве, и бити у улози амбасадора културе Српске у свијету.