latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:49 | Аутор: СРНА

Бањалучки одборници данас о увођењу новог градског празника

Одборници Скупштине града Бањалука разматраће данас на сједници приједлог одлуке о измјени и допуни Статута града, којом је предложено да 21. новембар буде уведен као градски празник - Дан ослобођења града у Првом свјетском рату.
Скупштина града Бањалука - Фото: СРНА
Скупштина града БањалукаФото: СРНА

У образложењу ове одлуке наведено је да је један од разлога за њено доношење и то што Бањалука празновањем Дања ослобођења у Првом свјетском рату враћа неизмирив дуг својим ослободиоцима и Бањалучанима који су учествовали у ослободилачким ратовима.

"Избором овог празника јасно се опредјељује за будућност и за вриједности које уз њега иду - истина, слобода и отаџбина", наведено је у образложењу.

Одборници ће разматрати и приједлог допуне одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту, према којој ће границе љетних тераса свих кафића и ресторана бити физички обиљежене с циљем увођења реда у ову област.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је раније да је сегмент који се односи на љетне баште посебно регулисан, будући да предстоји нова туристичка сезона.

- Оно што ће бити измијењено, јесте да ће сваки угоститељски објекат са одобрењем за љетну башту имати јасно обиљежене - ранице баште, како би сваки грађанин могао видјети да ли неко од њих нарушава просторно уређење - појаснио је Амиџић.

На дневном реду сједнице су 43 тачке. Почетак сједнице заказан је за 9.00 часова.