latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:50 | Аутор: СРНА

Власти у ФБиХ не исплаћују новац по правоснажним пресудама

Уставни суд БиХ усвојио је неколико групних одлука о допустивости и меритуму које се тичу системског проблема у вези са неизвршењем правоснажних судских одлука на терет буџета разних нивоа власти у Федерације БиХ - општина, град, кантон и ФБиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Уставног суда је саопштено да је у тим одлукама Суд нашао повреду права апеланата на правично суђење и на имовину.

Уставни суд је у овим одлукама закључио да су непредузимањем неопходних мјера током дужег периода с циљем извршења правоснажних пресуда надлежне власти лишиле уставно право на правично суђење сваког корисног ефекта и онемогућиле апеланте да добију новац на који имају право према правснажним судским пресудама.

Непредузимање мјера довело је и до непропорционалног уплитања у њихово мирно уживање уставног права на имовину.

Из Уставног суда наводе да циљ ових одлука није да се апеланти доведу у привилегован положај у односу на остале имаоце правоснажних судских одлука на терет буџета који се налазе у истој правној ситуацији, а нису се обраћали Уставном суду, јер би то било супротно циљу заштите људских права.

У односу на питање накнаде нематеријалне штете због утврђеног кршења наведених уставних права, Уставни суд је одлукама имао у виду да су рјешења о извршењу донесена према приједлогу апеланата као тражилаца извршења у оквиру којих је одређена и исплата законских затезних камата од тачно прецизираних датума до исплате.

Према мишљењу Уставног суда, износ законских затезних камата је директно пропорционалан периоду током којег обавезујућа и извршна одлука суда није извршена.

Стога је Уставни суд закључио да се исплатом затезних камата омогућава адекватна заштита апелантима, односно повјериоцима и постиже одговарајућа сатисфакција за апеланте.

Уставни суд је закључио да је Влада ФБиХ на добром путу будући да је предузела конкретне мјере које би на крају требало да резултирају намирењем свих повјерилаца у току 2019. и 2020. године.

Ово би уједно значило и системско рјешење проблема неизвршавања одлука домаћих судова и извршење рјешења органа управе која се односе на потраживања на терет буџета ФБиХ.