latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:04 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Близу договор са СНСД и ХДЗ о формирању Савјета министара

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да је врло близу договор са СНСД-ом и ХДЗ-ом о формирању Савјета министара.

Он је за почетак наредне седнице најавио нови састанак ове три странке изразивши очекивање да ће након тога бити створени предуслови за формирање Савјета министара.

Изетбеговић је рекао новинарима да је СДА сачинила приједлог изјаве у вези са формирањем власти на нивоу БиХ и да је одговор ХДЗ-а на тај приједлог стигао прекјуче, а од СНСД-а синоћ.

Према његовим ријечима, предложена изјава базирана је на очувању мира, стабилности, наставку битних реформских процеса, бризи о повратницима, борби против корупције.

- Ми сматрамо да све треба базирати на Уставу и владавини закона који су раније усвојени - рекао је Изетбеговић и додао да је потребно наставити интеграционе процесе.

Лидер СДА није желио да прецизира да ли ће усвајање Годишњег националног програма за НАТО и даље бити услов СДА за именовање предсједавајућег Савјета министара наводећи да то није садржано ни у документу предложеном ХДЗ-у и СНСД-у.

- Допустите нам свима да спасимо образ, да нађемо неко рјешење које је најбољи пресјек онога за шта смо заинтересовани и да ова земља настави напријед - закључио је Изетбеговић.

Он је додао да је Годишњи национални програм техничко питање и да га не треба дизати на политички ниво.

- Када дођемо у ситуацију да се одлучује о евентуалном уласку у НАТО, то ће бити посебно питање и требаће га преиспитати. У међувремену се треба кретати - рекао је Изетбеговић.

Говорећи о данашњем састанку Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком, Изетбеговић, који је предсједавајући овог Дома, рекао је да су размијењена мишљења о наставку реформског процеса.

- Добили смо један папир, видјење Европске комисије у БиХ како они виде наставак реформи - рекао је Изетбеговић и подсјетио да у БиХ постоји консенузус у вези са европским путем.