latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:08 ⇒ 16:18 | Аутор: Независне

Вигемарк: Власт у техничком мандату није у потпуности легитимна

Ларс Гунар Вигемарк, специјални представник ЕУ за БиХ изјавио је да је данашњи састанак са члановима колегија Дома народа БиХ одржан како би нагласили важност убрзања европског пута и додао да нажалост ранији сазив није пратио динамику.
Ларс Гунар-Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар-ВигемаркФото: СРНА

- За значајније искораке на европском путу биће потребно усвојити цијели низ закона, двије конкретне теме су усаглашавање пословника којим се омогућује рад парламентараца БиХ и парламентараца европског парламента - истакaо је Вигемарк.

- Искористио сам прилику да се ово питање коначно ријеши јер то ће бити истакнуто у сљедећем мишљењу Европске комисије - нагласио је Вигемарк и доадо да је друга тема наставак провођења социоекономских реформи.

- Остаје потреба да се настави са проведбом реформи које омогућавају нова радна мјеста, смањење јавне управе и рјешавање питања корупције - рекао је Вигемарк.

На питање како оцјењује досадашњи ток формирања власти, Вигемарк каже да се нада да ће власт бити формирана што прије јер то је јасно истакнуто у посјети чланова Предсједништва БИХ Бриселу.

Рекао је да је потребно да се у БиХ формира и извршна власт јер ова у техничком мандату није у потпуности легитимна, те да се поставља и питање коме онда доставити мишљење комисије.