latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:23 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Ћускић: Никад није разматрана употреба силе према одреду Ел муџахедин

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране пензионисани бригадни генерал Фикрет Ћускић рекао је да реално никада није разматрана могућност употребе силе према одреду Ел муџахедин.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Ћускић, који је током рата био командант 17. крајишке брдске бригаде такозване Армије БиХ, тврди да је политички врх односно тадашње Предсједништво као врховни командант могло једино донијети одлуку о употреби силе против одреда Ел муџахедин.

- Реално није била разматрана могућност употребе силе према одреду Ел муџахедин јер су они били наши савезници, а и у наређењима није постојало одобрење за то. Импликације настале сукобом са страним борцима биле би катастрофалне по политичку подршку коју је БиХ имала из исламског свијета - рекао је он.

Ћускић тврди да су у борбеном смислу припадници одреда Ел муџахедин били храбри али без физиономије и културе војничког понашања над којима се није могла остварити ефективна команда и контрола, као и да је Мехмед Алагић, који је дужност команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ обављао прије оптуженог Махмуљина, заступао став да ће се с тим страним борцима кад-тад морати војнички обрачунати.

Свједок је рекао да у војничком смислу има грозна искуства са одредом Ел муџахедин, а на директно питање судије Мире Смаиловић о томе зашто су уопште били ангажовани припадници те формације у борбеним дејстивма, с обзиром на штету коју су правили одговорио је да је "добит од њиховог ангажаман била већа него штета коју су наносили".

Тужилац Седин Идризовић је у доказни поступак увео нелико докумената попут наређења од 20. септембра 1993. године, које је потписао свједок, као и извјештаја од 25. септембра исте године о борбеном ангажману одреда "Ел муџахедин", логистичко наређење од 9. децембра о издавању 60 пари чизама припадницима овог одреда, те докумената "Стање борбене готовости Трећег корпуса" у којем се наводи бројно стање Ел муџахедина у оквиру борбене групе "Сјевер".

Идризовић је предочио и документ Списак припадника одреда Ел муџахедин који је издао Општински секретаријат за одбрану Зеница, за који свједок тврди да није упознат али и да је невојнички јер сличан документ не постоји за друге јединице.

Тужилац је у доказни поступак увео и мјесечни редовни борбени извјештај од 3. августа 1995. године у којем орган безбједности Трећег корпуса тзв. Армије БиХ реферише о неформалом разговору старјешина са командама одреда Ел муџахедин, као и организовању спортским играма и допремању хране припадницима те војне формације.

Свједок је тај документ окарактерисао као "акт органа за морал" и активности које се проводе када нешто не функционише.

Оптужени Махмуљин је указао, а свједок потврдио да на документу "Стање борбене готовости Трећег корпуса" од 14. септембра 1994. године нема ни потпис нити печат те да је могуће ријеч о радној верзији.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда Ел муџахедин су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наредно рочиште заказано за 27. март у 9.00 часова.