latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:24 | Аутор: СРНА

Видовић: Циљ - увођење пореских олакшица

Циљ Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит јесте увођење пореских олакшица по основу улагања, с циљем поспјешивања инвестирања у производне дјелатности и њеног стимулисања.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је измјенама и допунама прописано да порески обвезник може да изврши умањење пореске основице пореза на добит за вриједност улагања у опрему и постројења за обављање регистроване производне дјелатности.

- Нацртом закона је дефинисана и измјена која се односи на амортизацију сталне имовине која није у власништву пореског обвезника, али под условима да улагања која је извршио у туђу сталну имовину коју користи повећавају набавну вриједност средства, а која не умањује закупнину дефинисану уговором о закупу - рекла је Видовићева у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да је за утврђивање основице пореза на добит значајна новина да се у опорезиве приходе не укључују приходи од наплаћених отписаних потраживања, који су у претходним пореским периодима били укључени у пореску основицу, а нису били признати као расход у пореском билансу.

- Нацртом је прописана и одредба о расходу по основу умањења вриједности залиха по основу усклађивања вриједности, које се признаје у пореском периоду у којим су те залихе продате, односно отписане - додала је Видовићева.

Она је напоменула да су измјене и допуне Закона произашле из консултација Владе Републике Српске са пословном заједницом о мјерама које представљају стимуланс и олакшавају пословање пореских обвезника који обављају производне дјелатности.

Народна скупштина размотрила је ово законско рјешење.

НСРС размотрила је Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим се до 30. јуна 2021. године продужава рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.