latinica  ћирилица
14/03/2019 |  10:46 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Додик писао Кавазовићу: Нема смисла лажним информацијама ширити немир

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу у којем је истакао да институције Републике Српске чине све да муслиманима, као и другим грађанима Српске омогуће сигурност, те да би желио да је тако и у другом дијелу БиХ.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

- Изузетнио цијеним што као вјерски поглавар изражавате забринутост за безбједност својих вјерника и тражите да се процесуирају сви који угрожавају њихову сигурност или сигурност њихове имовине. На то Вас између осталог позива и функција коју обављате. Информације, којима тренутно располажем, говоре да инстутуције Републике Српске, на коју посебно алудирате у свом писму, чине све да муслиманима, баш као и свим другим грађанима Републике Српске омогуће и личну и сигурност њихове имовине - истакао је Додик у писму.

Он је нагласио да у Републици Српској није и неће бити толерисано било какво насиље, без обзира да ли је мотивисано националним, вјерским или неким другим мотивима, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Институције треба да раде свој посао и на то их не би требало посебно позивати ни с позиције реиса, ни с позиције члана Предсједништва или било ког законодавног нивоа власти. Закони у Републици Српској, а ја бих желио да је тако и у другом дијелу БиХ, обавезују институције да дјелују против било ког појединца који те исте законе не поштује - нагласио је Додик.

Он је рекао да жели да вјерује да је Кавазовић у незнању написао да се у Републици Српској постројавају паравојне формације, с обзиром на то да такве формације не постоје у Српској.

- Због мира, суживота и толеранције било би добро да у оваквим обраћањима и ви и ми пазимо какву терминологују користимо, јер и ова преписка би требало да буде у функцији позивања на мир и безбједност. Сигуран сам да ћете се сложити са мном да нема смисла да лажним информацијама ширимо немир, а позивамо се на мир - истакао је Додик у писму упућеном Кавазовићу.

Додик је навео да ће бити захвалан ако Кавазовић с истом пажњом буде указивао на потребу мирног живота и безбједности немуслимана у Федерацији БиХ, који су неријетко у протеклим годинама бивали нападнути или изложени разним непријатностима, додавши да ту посебно мисли на Србе повратнике.

- Увјерен сам да ћемо, свако са своје позиције, и убудуће чинити све да на овим просторима влада мир и узајамно поштовање - поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу.