latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:16 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Добој: Потписан уговор од 88,5 милиона КМ за изградњу нове болнице

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније Чајна синофарм интернешнел корпорејшн, Ли Кан, потписали су данас уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице у Добоју укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а.
Потписивање споразума - Фото: РТРС
Потписивање споразумаФото: РТРС

Рок изградње болнице према принципу "кључ у руке" је 36 мјесеци.

Потписивању уговора у Добоју присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг, градоначелник Добоја Борис Јеринић и директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић.

Након потписивања уговора, свечано је положен камен темељац поводом почетка реализације пројекта.

Према идејном пројекту, нова болница је конципирана у једном, монолитном објекту, који је јасно функционално подијељен по спратовима, приземљем са шест спратова, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Осим централног објекта, предвиђена је изградња и техничког објекта.

Због поплаве из 2014. године, која је задесила Добој, у овом идејном пројекту је предвиђено издизање темељне постојећег терена за 80 центиметара изнад површине.

Нови објекти болнице су прорачунати као енергетски ефикасни. Сва одјељења и службе болнице су пројектована у складу са европским стандардима, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије Републике Српске, те Зеничко-добојског кантона и Тузланског кантона у Федерацији БиХ.

Располагаће са укупно 468 кревета, имаће главни операциони блок са четири операционе сале, ургентни блок са операционом салом, дијагностички центар са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, онколошку дневну болницу и друго.

Пројектовани су одвојени улази за пацијенте и особље и улаз у ургентни блок.

Након изградње нове Болнице у Бијељини, потпуно реконструисаног и изграђеног Универзитетског клиничког центра Републике Српске, новоизграђене и потпуно опремљене Болнице у Источном Сарајеву, креће се у реализацију пројекта нове Болнице у Добоју.