latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:53 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Ускоро коначан извјештај комисије за ревизију квалитета акредитације

Комисија домаћих и међународних стручњака за оцјењивање и ревизију квалитета и давање препорука о акредитацији завршила је данас екстерну евалуацију бањалучког Универзитета и 16 пријављених студијских програма, те дала начелне препоруке за унапређење рада, рекла је координатор ове комисије Душка Радмановић.

- Комисија је постигла консензус о свим критеријумима и у оцјени свих студијских програма и очекујемо да ће коначан извјештај бити врло брзо завршен - рекла је Радмановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је појаснила да Комисија не даје коначну оцјену и не може одмах након тродневне посјете бањалучком Универзитету да саопшти како ће изгледати коначни извјештај, али да преовладава позитиван прелиминарни утисак.

Према њеним ријечима, предмет евалуације била је испуњеност високих стандарда важећих у европском простору високошколског образовања, како за установе, тако и за студијске програме који су прошли и претходну стручну провјеру кроз поступак рецензирања.

Она је навела да је Комисија за екстерну евалуацију, састављена од међународних експерата, представника академске заједнице, привреде и студената, од сриједе, 13. марта, боравила на бањалучком Универзитету и састала се са руководством, те имала одвојене састанке са тимом за квалитет и припрему самоевалуационих извјештаја.

Радмановићева је додала да је Комисија одржала састанке и са представницима студентских служби, библиотека, представницима Секретаријата и Сектора за материјално-финансијске послове Универзитета, представницима Канцеларије за међународну сарадњу, студијских програма из области друштвених и хуманистичких наука.

Проректор за наставу и студентска питања Страин Посављак рекао је да ће Универзитет након добијања коначног извјештаја Комисије направити планове реализације препорука из извјештаја.

Посављак је истакао да ће Универзитет наставити са припремама за акредитације остатка студијских програма првог и другог циклуса, закључујући да тренутно има припремљених 26 извјештаја о самовредновању.

Комисија за екстерну евалуацију коју је именовала Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске вршила је екстерну евалуацију Универзитета у Бањалуци у процесу реакредитације високошколске установе.

Вршена је и екстерна евалуација 16 студијских програма 27. децембра 2017. године, а након тога у априлу 2018. године Универзитет је ушао у процесе реакредитације универзитета као установе.