latinica  ћирилица
15/03/2019 |  19:02 ⇒ 22:38 | Аутор: РТС

Тарант правдао напад осветом за убиство дјевојчице Ебе Акерлунд

Нападач на џамије у граду Крајстчерчу на Новом Зеланду Брентон Тарант је у свом антимигрантском манифесту писао о разлозима својих поступака, па је тако као једно од главних оправдања за напад, навео освету за убиство 11-годишње Ебе Акерлунд у терористичком нападу на Стокхолм 2017, пренијели су свјетски медији.
Брентон Тарант (Фото: www.facebook.com) -
Брентон Тарант (Фото: www.facebook.com)

Тада је Узбекистанац Рахмат Акилов камионом покосио људе и убио њих четворо.

Навео је да се дјевојчица враћала из школе кући када је убио исламиста.

- Нисам више могао игнорисати нападе. То су напади на моје људе, напади на моју културу, напади на моју вјеру и на моју душу. Не могу игнорисати  написао је Тарант.

Еба, која је била дјелимично глува, нестала је након што је Акилов украденим камионом улетио у групу људи у Стокхолму.

Послије напада њени родитељи су на друштвеним мрежама објавили њене фотографије како би је покушали пронаћи.

Убрзо се појавила информација да је дјевојцица погинула у нападу.

Еба је у Трантовом манифесту споменута више пута.

- Еба је била нешто другачије. Млада, невина и мртва Еба. Њена смрт, за коју су криви уљези, њена насилна смрт натјерала ме да учиним ово - написао је Тарант.

Отац дјевојчице, Стефан Акерлунд, згрожен је чињеницом да је терориста са Новог Зеланда искористио њену смрт како би оправдао овај стравичан чин.

- Облио ме хладан зној када сам угледао оружје са именом моје кћери на њему. Када ћемо напокон моћи туговати у миру - рекао је Акерлунд за шведски Афтонбладет.

Брентон Тарант - од коврџавог дјечака до терористе

Тарант је дјетињство провео у Графтону, малом граду на сјеверу Новог Јужног Велса у Аустралији. 

Похађао је локалну средњу школу, а потом се 2009. запослио као лични тренер у фитнес центру Биг Ривер Џим гдје је радио до 2011.

Власница теретане Рејси Греј изјавила је са ТВ мрежу Еј-Би-Си да је био јако дисциплинован, хранио се здраво и строго поштовао режим вјежбања, а када је дао отказ путовао је свијетом.

- Био је јако предан вјежбању, али и учењу других. У теретани је проводио пуно времена, дизао тегове. Учествовао је у програму бесплатне физичке активности за сиромашнију дјецу у заједници и то га је веома радовало - испричала је Грејова.

Додала је да никад није причала с њим о политичким или вјерским ставовима, те да га није никад чула да другима прича о томе.

- Знам да је пуно путовао откако је напустио Графтон. Ишао је на друге континенте. Знам да је био у разним земљама и доживљавао разна искуства па бих рекла да се на тим путовањима њему нешто догодило - навела је Грејова.

Тарантов отац је био професионални спортиста који је иза себе имао 75 тријатлона, а умро је од рака 2010. са само 49 година. 

Боравио је у Европи, а обишо је југоисточну и источну Азију.

Између осталог, био је у Сјеверној Кореји гдје се фотографисао позирајући с групом туриста.

Описао се као "обичан бијели мушкарац из обичне, радничке породице с ниским примањима".

На породичној фотографији, коју су објавили аустралијски медији, Брентон је још беба с плавом коврџавом косом, у татином наручју.

Грејова је навела да од ближе породице Тарант има мајку и сестру.

Аустралијски премијер Скот Морисон потврдио је раније да је Тарант држављанин Аустралије и описао га као насилног, екстремно десног терористу.