latinica  ћирилица
16/03/2019 |  07:51 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Обиљежена 23 годишњица од егзодуса Срба из Сарајева (ФОТО)

Помену испред храма Свете Петке на Војничком спомен-гробљу присуствовао је велики број представника свих нивоа власти, борачких организација, грађана Сарајевско-романијске регије и завичајних удружења.

Помену су присуствовали Бошко Томић у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине Републике Српске, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац, делегација Срба у заједничким органима БиХ.

Присуствовали су и предсједник БОРС-а Миломир Савчић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, градоначелник града Источно Сарајево Ненад Вуковић са сарадницима, те начелници градских општина и удружења сарајевских Срба.

На централни крст на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу положени су вијенци у оквиру обиљежавање сјећања на егзодус сарајевских Срба од децембра 1995. до фебруара 1996. године.

Вијенце су положили Миладин Драгичевић, делегација НСРС, изасланик Бошко Томић, као и ресорни министар Душко Милуновић. Вијенце су положили и делегација града Источно Сарајево и начелници општина Пале, Источно Ново Сарајево, Трново, Горажде и Калиновик, делегација БОРС-а, као и регионалних и општинских борачких организација.

На централни крст на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" вијенце су положили и делегација општине Соколац, делегације Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Српске, Савеза логораша и Удружења Ветерани Републике Српске.

Вијенце су положили и чланови Удружења жена жртава рата, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, чланови Удружења грађана Пријатељи Илијаша и више удружења грађана.

Сјећање на егзодус Срба из Сарајава први пут се одржава у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачаких ратова.

Парастос српским борцима на Равној Романији

На "Малом Зејтинлику" на Сокоцу сахрањено је скоро 1.000 српских бораца, неколико стотина цивилних жртава рата и преминулих цивила чије су посмртне остатке породице пренијеле на ово гробље са подручја Сарајева и сарајевских општина.

Војничко спомен-гробље формирано је у фебруару 1996. године након потписивања Дејтонског споразума да би избјегли Срби из Сарајева могли сахранити посмртне остаке чланова својих породица.

Црква посвећна Светој Петки на "Малом Зејтинлику" саграђена је 2013. уз помоћ Срба из дијаспоре, док је бизнисмен из Крушевца, родом из Вогошће, Зоран Његовановић финансирао живопис овог храма 2017. године.

Егзодус Срба из Сарајева јединствен примјер страдања

Министар Душко Милуновић рекао је да је егзодус сарајевских Срба јединствен примјер страдања у новијој српској историји и Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Током рата издржали су више од 35 великих муслиманско-хрватских офанзива, сачували су своје породице, слободу, отаџбину и огњишта и на крају су морали да их напусте, дајући још једном велику жртву за Републику Српску - рекао је Милуновић након помена на Војничком гробљу.

Подсјетио је да су Срби, напуштајући дијелове Сарајева који су по Дејтонском споразуму припали ФБиХ, са собом понијели и мртве борце - припаднике полиције и Војске Републике Српске од којих је највећи број сахрањен на "Малом Зејтинлику".

Он је истакао да је од укупно 20.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, чак 4.000 дало живот, наводећи да им треба одати дужну захвалност.

Одржан помен на Равној Романији

У манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен је парастос за све Србе страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Парастос је служен у оквиру обиљежавања 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Парастосу, који су служили свештеници Митрополије дабробосанске, присуствовали су министар рада Душко Милуновић, те делегација Народне скупштине Српске предвођена потпредсједницом Скупштине Соњом Караџић Јовичевић.

Служењу парастоса присуствовали су и изасланици Миладин Драгичевић, Бошко Томић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, те шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС Сташа Кошарац.

Присутни су били и становници овог краја, бројни Срби који су напустили у рату одбрањене српске територије у Сарајеву након што су по Дејтонском споразуму припале ФБиХ, као и представници општина и града Источног Сарајева.

Манастир Светог Георгија

На зидовима у унутрашњости манастира Светог великомученика Георгија уписана су имена око 4.000 српских бораца Сарајевско-романијске регије страдалих у минулом рату.

Културно-духовно програм биће одржан у Културном центру на Палама, гдје је предвиђено и обраћање званичника.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 120.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског  споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Програм 23 године од егзодуса сарајевских Срба почео је синоћ Академијом "Живи сјећање" у Културном центру Источно Ново Сарајево, коју су организовали студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.