latinica  ћирилица
16/03/2019 |  12:58 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Пољопривредници добили двије машине за балирање

Два удружења пољопривредника у Оштрој Луци добила су машине за балирање сијена.

Машине су испоручене у оквиру програма подршке руралном развоју и пољопривредној производњи, који Министарство пољопривреде Српске реализује уз подршку Међународног фонда за развој пољопривреде.

Удружење пољопривредника Сана из Батковаца има пет чланова, који годишње произведу око 280.000 литара сировог млијека. Сваком од њих годишње потребно је око 200 бала полусирове сточне хране, а балирање су до сада плаћали око 25 КМ по бали.

Драган Зечевић, из Удружења пољопривредника Сана, каже да ће побољшати услове производње млијека припремом квалитетније хране, што ће им омогућити ова машина која може радити и суву и полусуву травну масу. Како наглашава, полусува травна маса је изузетно доброг квалитета.

Машина за балирање кошта 45.000 КМ. Седамдесет одсто платиће ресорно министарство, 15 одсто Удружење, а 15 одсто општина Оштра Лука.

Руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Данијел Егић каже да је ролопреса савремена машина за припрему сточне хране и да ће бити од велике користи овдашњим пољопривредним произвођачима за спремање сточне хране која се користи у зиму кад је иначе храна слабијег квалитета. Тако припремљена сточна храна, како наводи, биће много квалитетнија, што ће помоћи очувању млијечности музних крава.

У Министарству пољопривреде кажу, да је општина Оштра Лука препознала могућност доприноса мањих пројеката развоју аграра.

Егић је подсјетио, да је у току и набавка једне линије за цијеђење сока за Удружење жена Вретено, а затим и набавка двије сушаре за воће, као и ситне механизација за Удружење КиМ, Удружење купина и малина.

Двије машине за балирање испоручене су и пољопривредницима у Новом Граду, а једна у Козарској Дубици.