latinica  ћирилица
16/03/2019 |  15:27 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Синдикат управе: Меморандум са европским добровољним пензијским фондом

Представници Синдиката управе Републике Српске и Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом потисали су данас у Добоју Меморандум о разумијевању и сарадњи, који представља предзаконску основу да чланови овог синдаката приступе европском фонду.
Добој: Марић - Дробњак потписивање уговора - Фото: СРНА
Добој: Марић - Дробњак потписивање уговораФото: СРНА

Предсједник Синдиката управе Божо Марић рекао је новинарима да се члановима на овај начин жели омогућити да размишљају о пензијској штедњи и о извору прихода када стекну услове за одлазак у пензију.

- На тај начин се подстиче и штедња, плус што је законским прописима у Републици Српској та област уређена да држава уплаћује субвенције радницима који штеде у том фонду - појаснио је Марић.

Извршна директорица Европског добровољног пензијског фонда Гордана Дробњак указала је на значај штедње посебно младих људи, те истакла како је Синдикат управе први препознао значај добровољне пензијске штедње.

- Као ново на тржишту нудимо добровољну пензијску штедњу уз значајне стимулације државе, јер све уплате у добровољни пензијски фонд, било од стране послодавца било да је индивидуална штедња запосленог, имају пореске олакшице на уплате до 100 КМ мјесечно - објаснила је Дробњак.

Потписивање меморандума уприличено је након редовне годишње сједнице Скупштине Синдиката управе Републике Српске, која је данас усвојила три закључка у којима су изнесени захтјеви Влади.

Синдикат тражи детаљну анализу измјена Закона о локалној самоуправи прије него што дође у скупштинску процедуру, утврђивање нових критеријума, затим хитне измјене закона о платама да би се повећале плате запосленима у органима управе и јавним службама, усклађивање са системским законом, као и да ажурније приступи реформи јавног сектора и да буде објављен регистар свих запослених који примају плате из буџета или јавних средстава.

Након засједања Скупштине одржана је и свечана сједнице поводом 20 година постојања и рада Синдиката управе.

Синдикат управе Републике Српске данас у свом саставу има 103 синдикалне организације и више од 6.500 чланова, запослених у свим органима управе на републичком и локалном нивоу у Републици Српској.

Овај синдикат је од Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката и удружења послодаваца, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, 5. јула 2010. године добио рјешење о репрезентативноси у грани управе Републике Српске.