latinica  ћирилица
16/03/2019 |  17:47 ⇒ 17/03/2019 | 00:06 | Аутор: РТРС

Угљевик: Пореска управа провјерава наводе из анонимне пријаве

Културно-спортска удружења из Угљевика под лупом су контролних органа Пореске управе.

Повод је анонимна пријава, у којој се наводи да се финансирају из буџета општине Угљевик, али играчима не уплаћују порезе и доприносе на лична примања.

Од надлежних органа затражено је да предузму мјере, ради спречавања наводних малверзација.

Културно - спортска удружења и остала удружења грађана финансирају се из буџета општине Угљевик и потроше годишње око 550.000 КМ не уплаћују порезе и доприносе на лична примања. Ту се пере новац, јер је остављен велики простор за малверзације. Молимо Вас да по овој пријави предуземете активности спречавања прања новца и испитате горе наведене радње. Према нашем мишљењу у питању су кривична дјела - пише у анонимној пријави.

Анонимна пријава, у којој се упозорава на неправилности у раду удружења, алармирала је контролне органе Подручне јединице Пореске управе у Бијељини.

- Мало ћемо контактирати са представницима општине да видимо које су клубови добили највише донација већ како се они финансирају и у том смислу ћемо планирати контроле све у складу са законским прописима - истиче Душко Вуловић из Подручне јединица Пореске управе у Бијељини.

У спортским клубовима, чији предсједници нису жељели пред камеру, правдају се да немају професионалне уговоре са играчима који су ангажовани добровољно. Ограничена средства онемогућавају малверзације, кажу у Кошаркашком клубу Рудар 2015.

Претходних година овај клуб је измиривао обавезе, али због великих трошкова напустили су прву лигу и сада раде са млађим играчима.

- Зато што су то стипендисти и ђаци, а за такве случајеве се не морају плаћати порези, једино што плаћамо то су наши тренери, а за те обавезе ми уредно обрачунавамо обавезе - каже Милорад Јовичић, предсједник КК Рудар 2015 Угљевик.

Управо због незимиривања обавеза, прије пар година некадашњи шампион Републике Српске - Фудбалски клуб ''Рудар'" је пропао, а његов стадион отишао на добош.

- Самом чињеницом да је ФК Рудар због таквих малверзација и односа је угашен због неплаћења доприноса тако да смо морали угасити клуб и сад он се такмичи у трећој лиги - појашњава Реља Драгић, члан Комисије за избор спортисте.

Међу прозванима у анонимној пријави је и КУД "Рудар" ,чији је предсједник Милан Лазић, истовремено и директор предузећа "Компред".

У КУД-у је каже волонтерски осам година, а у директорској фотељи нешто више од годину дана и ту, тврди, нема ништа незаконито, као ни у пословању овог друштва

- У КУД-у Рудар нема професионалаца, нема запослених, нек провјере мислим да нема ништа спорно - сматра Лазић.

У опозиционом СНСД-у сматрају да је позадина анонимног писма размирица унутар владајуће коалиције СДС-а и радикала , који су се спорјечкали око новца. Буџетски колач не дијели се на равне части, спортски клубови постали су плијен политичких партија.

- Удружење ФК ''Рудар'' је добило 3.000 марака, а школа спорта је добила 25.000 КМ, предсједник Скупштине тражио повећање на десет хиљада са три, а начелник није дозволио - напомиње Далибор Којић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

А начелник тврди да се расподјела 250.000 марака годишње за спортска удружења врши на основу јасних критеријума и да ни ревизија није имала примједби.

- Постоји конкурс, правила која су прецизно дефинисани и на основу тога одређујемо количину новца која се додјељује одређеним спортским удружењима и невладиним организацијама - поручује Василије Перић, начелник општине Угљевик.

Упућени ,ипак, тврде , да по оној старој народној "ко је ближе ватри, боље се и огрије", тако и спортски клубови који су блиски СДС-у добију највише новца. Ако се у контроли докажу наводи из анонимног писма - да клубови нису плаћали порезе и доприносе на лична примања мораће да их плате у одређеном року, или ће се ићи у принудну наплату. Чека се на доношење новог Закона о спорту који би требало да унесе више реда у ову област.