latinica  ћирилица
16/03/2019 |  18:06 ⇒ 17/03/2019 | 13:25 | Аутор: РТРС

Костајница: Извоз из године у годину све већи

У прошлој години, у Костајници је остварен спољно-трговински промет од око 45 милиона марака, што је за 400 хиљада марака више него 2017. године. У овој пограничној општини, у којој је смјештен значајан број страних инвеститора, прошле године остварен је извоз од око 30 милиона марака. У Костајници истичу да су посебно поносни на велики број запослених. Највише охрабрује чињеница да инвеститори купују пословне објекте, и планирају дугорочне инвестиције.

Гранични прелаз с Европском унијом у центру Костајнице и повољан географски положај ове општине, најважнији су мамац за стране инвеститоре на ово подручје. Због тога у овој пограничној општини већ годинама стабилно послује пет извозно орјентисаних предузећа, прије свега из области дрвне и текстилне индустрије. Међу њима су и страни инвеститори. Текстилне струке више нема на Бироу.

- Посла имамо довољно, много је људи запослено, значи, пуно се фамилија храни овим. Имамо редовна примања, топли оброк имамо, ко путује има и то плаћено - каже Љубица Ђенадија, радница предузећа Кајак Костајница.

Извоз "цвјета", кажу костајнички привредници. Међутим, раднике највише охрабрује јер инвеститори купују пословне објекте. Тако гарантују останак, нове инвестиције и радна мјеста.

- У 2017. години извезли смо три милиона, већ у 2018. извезли смо четири милиона, значи сваке године. У 2018. години смо успјели издвојити средства и за куповину овог објекта што нам је дало неку сигурност да ћемо с тим задржати страног инвеститора на овом подручју, што нам је, нормално, свима у интересу - истиче Милена Левак, директорка предузећа "Кајак".

А на све меридијане свијета из Костајнице стижу бројни производи, прије свега из области дрвне и текстилне индустрије. Извоз је надмашио очекивања, а за улагања се свакодневно интересују нови инвеститори.

- Стално се поносимо привредом јаком и резултат тога је да смо имали извоз од 30 милиона марака у прошлој години. Имамо сад одређених разговора и са неким грчким партнерима гдје би они дошли. Били су у Српској у одређеним срединама, а Костајницу су препознали гдје су услови врло добри за привређивање и да би они овдје инсталирали своје капацитете и радили - поручио је  Драго Бундало, начелник општине Костајница.

Прошле године у Костајници је покривеност увоза извозом била 180 одсто. У овој општини од око 6.000 становника, 1.350 је запослено. Највећи број запослених ангажован је у производним погонима.