latinica  ћирилица
16/03/2019 |  18:19 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Линта: На дјелу узурпација шума протјераних Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да се у Хрватској врши бесправна сјеча шуме протјераних Срба, посебно у четири села у општини Доњи Лапац на лијевој обали Уне, те тражи да се спријечи даља узурпација и употријебе авиоснимци из осамдесетих година на којим се јасно виде обиљежена имања власника или сувласника.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да "Хрватске шуме" користе неријешено питање катастра и земљишних књига и врше бесправну сјечу и отуђење велике количине дрвне масе без знања и одборења власника или сувласника.

Према његовим ријечима, чињенице показују да се сијече шума чији су власици Срби, док се остале површине не дирају.

- У посљедње вријеме то је посебно уочљиво на подручју четири села у општини Доњи Лапац - Бушевић, Кестеновац, Доњи Штрпци и Велико Сеоце који су послије Другог свјетског рата припојени Хрватској. У питању је подручје лијеве обале ријеке Уне и једног од најљепших водопада на подручју бивше Југославије Штрбачког бука - објаснио је Линта.

Он је напоменуо да власници шума у ова четири српска села тврде да је осамдесетих година прошлог вијека извршено авиоснимање тога подручја и да су авиоснимци негдје сакривени.

Линта тражи да Хрватска употријеби авиоснимке на којима се јасно виде сва обиљежена имања власника или сувласника, да се ријеши питање власништва у земљишњим књигама, чиме би била правна и физичка лица била спријечена да врше даљу узурпацију шума протјераних Срба.

Он је нагласио да су Срби на овом подручју водили вјековну бригу о својим имањима и шуми вјерујући да држава неће да користи неријешене имовинско-правне односе и да бесправно сијече шуму.

Линта је рекао да је протјераним Србима потребно много новца и времена да би судским путем доказали своје власништво.

- Ако се узме у обзир да је хрватско правосуђе етнички мотивисано, што потврђују бројне чињенице, јасно је да протјерани Срби немају готово никакве шансе да се у борби са `Хрватским шумама` изборе за правду и заштите своју имовину - сматра Линта.