latinica  ћирилица
18/03/2019 |  07:55 ⇒ 07:58 | Аутор: Б92

Тим побиједио Федерера за пехар у Индијан Велсу

Доминик Тим је побједник Мастерса у Индијан Велсу. Аустријанац је као седми носилац у финалу побиједио Роџера Федерера са 3:6, 6:3, 7:5.

Био је то одличан меч који је трајао 123 минута и у којем је тенисер из Вијенер Нојштата коначно успио да дотакне звијезде, било је то његово треће мастерс финале и прва титула.

Тим, којем је ово 12. трофеј у каријери, свакако највећи, спријечио је Федерера да постане рекордер Индијан Велса са шест титула. Био је то други узастопни пораз Швајцарца на овом турниру, пошто је прошле сезоне изгубио у мечу за титулу од Хуана Мартина дел Потра, а мораће још да сачека и на 101. титулу у каријери.

Такође, Тим је постао први Аустријанац послије Томаса Мустера из 1997. године са једним трофејом Мастерс серије. Некадашњи број један је успио у томе на турниру у Мајамију који почиње ове недјеље.

Доминик је претходно изгубио два пута у финалима у Мадриду, од Надала 2017. и Александера Зверева прошле године. Он је уједно и 19. различити освајач једне АТП титуле на исто толико одиграних турнира ове године, што је први пут у посљедњих 27 година.

Тим, који важи за специјалисту за шљаку, освојио је први трофеј на брзој подлози послије три године и турнира у Акапулку.

Федерер је боље отворио финале, повео је уз брејк са 3:0, потом и са 4:1, али у седмом гему, Тим је успио да врати брејк, међутим не и да га валоризује освајањем свог сервиса, тако да је Швајцарац послије 36 минута уклњижио сет на свој конто (6:3).

Чинило се да ће искусно Федерер успјети да дође до још једног великог тријумфа, али Тим се није дао. Успио је у трећем гему другог сета са спаси две брејк лопте, потом да начини брејк за 3:1. Ту предност је сачувао и тако је добио сет са 6:3.

У сету одлуке, брејка није било у првих десет гемова. Федерер је водио са 4:3 и и имао брејк лопту, али Тим је издржао и то, да би на 5:5 коначно успио да направи брејк и потом одсервира за меч тако што је Федереров форхенд у посљедњем поену завршио у мрежи.

Оба тенисера ће од 20. марта играти на Мастерсу у Мајамију. Жријеб је заказан за понедјељак од 17.30 по централноевропском времену.