latinica  ћирилица
18/03/2019 |  08:15 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Отворен кружни ток код ТЦ Делта планет (ФОТО)

Кружни ток код новоизграђеног Тржног центра Делта планет у Бањалуци пуштен је у функцију, а ријеч је о инвестицији вриједној 2,8 милиона КМ.
Бањалука - Фото: Тwitter
БањалукаФото: Тwitter

Кружну раскрсницу, која има и подземни пролаз, отворили су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Републике Неђо Трнинић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић.

Вишковић је рекао да је у рекордном времену завршен кружни ток који, не само што уљепшава амбијент, него је и пракса свуда у Европи јер су то најбољи објекти са становишта безбједности саобраћаја, а користиће и пјешацима за које су саграђени подземни пролази за безбједно кретање.

Он је рекао новинарима да је ово је пројекат који не гради само Бањалуку, већ и Српску, те истакао да је у протеклих десет и више година у путну инфраструктуру, магистралне, регионалне и ауто-путеве, уложено више од двије милијарде КМ.

Према његовим ријечима, Влада Српске ће наставити да подржава овакве пројекте по локалним заједницама, а приоритет ће јој бити и изградња путне инфраструктуре.

- Планирамо да идемо у озбиљнију реконструкцију магистралних путева, прије свега, са једним кредитом Свјетске банке, али као први приоритет да наставимо изградњу ауто-пута од Добоја према Бијељини и даље према Србији, да повежемо Бањалуку и Београд ауто-путем - рекао је Вишковић и додао да ће се у склопу тог ауто-пута радити и гасификација.

Најавио је више инвестиција у реални сектор, тиме и повећавање бруто друштвеног производа, повећање просјечне плате и више радних мјеста.

На питање када се може очекивати кредит за реконструкцију магистралних путева, Вишковић је рекао да ће Влада Српске већ на сједници у четвртак, 21. марта, одредити групу за преговоре са Свјетском банком и да се очекује да средства буду оперативна на прољеће идуће године.

Министар Трнинић рекао је да овакви инфраструктурни пројекти побољшавају услове и безбједност у саобраћају.

Он је навео да је у протеклом периоду било много ваквих пројеката, да је у магистралне и регионалне путеве уложено више од милијарду КМ у протеклих десет година, те да постоје и значајни планови за будући период.

Трнинић је рекао да је раскрсница на локацији садашњег кружног тока својевремено прављена за дневни просјек возила већи од 12.000.

- Пошто се додаје нови крак и отвара тржни центар, то ће бити сигурно бити знатно више, а и добар дио саобраћаја из центра вјероватно ће бити усмјерен на ову страну - навео је Трнинић.

Истакао је да ће завршетком источног транзита и израдом обилазнице око Бањалуке, саобраћај бити ријешен на дужи период што се тиче гужви, квалитета, али и безбједности.

Вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић навео је да је ријеч о веома захтјевној кружној раскрсници са потходницима, додавши да је већи дио финансијских средстава у износу око 1,7 милион КМ уложен у изградњу потходника.

- Сада имамо модерну саобраћајницу гдје ћемо побољшати проток саобраћаја и побољшати безбједност, што треба да буде један од приоритета и у будућем времену - додао је Нешић.

Он је рекао да је извођач радова било предузеће Нискоградња из Лакташа, а инвеститор јавно предузеће Путеви Републике Српске, те да је укупна 2,8 милиона КМ, као и да су рокови испоштовани.

- Уплаћене су и покретне степенице и сви остали материјали, међутим још нису стигли - казао је Нешић и додао да покретне степенице неће бити спремне до отварања Тржног центра Делта планет, које је планирано за 21. март.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић навео је да је ово пети кружни ток изграђен за нешто више од годину дана у граду.

- Ово је само је једна у низу активности коју реализујемо са Путевима Републике Српске на побољшању саобраћајне инфраструкруре у граду - рекао је он и додао да је у различитим фазама изградње још седам кружних раскрсница.

Кружну раскрсницу краси фонтана, а за пјешаке је направљен подземни потходник да би се избјегао надземни прелазак ове, изузетно фреквентне саобраћајнице.

Раније је из Градске управе најављено да ће нова монтажна кружна раскрсница на Малти, у близини некадашње Мљекаре бити инсталирана до краја идућег мјесеца.

На овој локацији, односно укрштању прометних улица Младена Стојановића и Триве Амелице, биће уграђена монтажна раскрсница. Ових дана изабран је и извођач радова, а вриједност набавке износи 37.000 КМ.

Према пројекту, овај кружни ток имаће једну саобраћајну траку.