latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:10 | Аутор: СРНА

Приштина не размишља о дијалогу

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је данас, на састанку са делегацијом Европског савјета за међународне односе, да би понашање Приштине, која не размишља о дијалогу са Београдом, могло да дестабилизује регион.
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll)Фото: ТАНЈУГ

- Увођење такса и изгласавање платформе у приштинском парламенту најбољи су доказ да Приштина не размишља о дијалогу, већ о рјешењима која би могла да дестабилизују цијели регион - рекао је Вучић.

Он је поновио да наставак дијалога зависи од тога да ли ће Приштина повући таксе на српску робу, као и да Приштина није испунила једину своју обавезу из бриселског споразума, а то је формирање заједнице српских општина.

Вучић је истакао да се Београд залаже за компромисно рјешење за Космет, саопштено је из Службе предсједника Србије за сарадњу са медијима.

- Морамо доћи до компромисног рјешења. Ако неко мисли да Приштина треба да добије све, а Србија да изгуби све, то није компромис и то нећемо дозволити - поручио је Вучић.

Када је ријеч о ситуацији у централној Србији, Вучић је навео да је Србија демократска земља и да је задовољан када људи могу слободно да протестују, без примјене полицијске силе, што, како је рекао, није случај у многим западним земљама.

- Једини проблем јесте насиље, које ниједна демократска држава не може да дозволи, па неће ни Србија - нагласио је Вучић.

Представници Европског савјета за међународне односе навели су да од наставка дијалога /Београда и Приштине/ зависи стабилност региона и да би било неопходно што прије наћи дугорочно решење, наводи се у саопштењу.

Они бораве у Београду да би боље разумјели изазове са којима се Србија данас суочава, регионалну динамику и оно што би ЕУ требало да уради како би убрзала и помогла реформске мјере на западном Балкану.