latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:30 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Угљевик: Ученици ОШ "Алекса Шантић" први на такмичењу из електронике

Ана Марија Тодоровић и Немања Рикић, ученици ОШ "Алекса Шантић" из Угљевика, освојили су прво мјесто на државном такмичењу из електронике, одржаном у Сарајеву, у оквиру Пројекта "Школе за 21.вијек". У мају ће представљати БиХ на Балканском првенству у Београду. Надају се да ће оправдати указано повјерење и освојити неко од прва три мјеста.

Пројекат "Паметна кућа" угљевичких основаца добио је максималан број бодова на такмичењу које је окупило ученике из 25 школа.

Овај пројекат омогућава да се путем телефона закључају и откључају врата, укључи свјетло, аларм или одреди температура у кући. Кажу да није било лако стићи до циља, али предан рад и труд уродили су плодом.

- Добили смо микрочипове од амбасадароа Велике Британије. Припремали смо се два и по мјесеца, освојили прво мјесто јер смо радили модеран пројекат. Наравно, било је тешко све то направити јер нам је први пут да радимо тако нешто, али заједничким снагама смо успјели - истиче Тодоровићева.

Учешће у пројекту, чији је циљ дигитално описмењавање и оспособљавање ученика за креативно, критичко и аналитичко размишљање, за њих је било "ватрено крштење". Посљедњих седам дана пред такмичење на пројекту су радили и до 20 часова увече.

- Интернет је препун неких идеја кориштења сензора и разних могућности који нам пружају микроконтролери. Кад смо кренули да радимо један, па други сензор и управљамо једноставнијим струјним колом, добили смо идеју да направимо склоп који би био функционалан и примјењив - рекао је Живан Николић, наставник информатике.

Постигнути успјех им је подстрек, али и велика одговорност.

Наредних мјесец и по дана радиће на усавршавању пројекта да би се у што бољем свјетлу представили на Балканском првенству.

Сретен Лукић, директор ОШ "Алекса Шантић" Угљевик истакао је да ће школа подржати наступ ових ученика на Балканијади и нагласио како су презадовољни њиховим досадашњим успјесима.

Освојено прво мјесто награђено је рачунаром па је обогаћена настава информатике у школском кабинету.

Немања и Ана Марија радују се и посјети Сајму технологије. Информатика је њихово животно опредјељење, а ово такмичење им широм отвара врата ка будућности.