latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:47 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

500 година од издавања прве књиге Горажданске штампарије

Прије 500 година, Горажданска штампарија при Храму Светог Георгија у Доњој Сопотници, прва ћирилична штампарија у БиХ, друга на Балкану и прва у Турској империји, издала је прву књигу Служабник или Литургија. Ова књига је значајна и по томе што се у њезином поговору налази "Мољеније Ђурђа Љубавића часним презвитерима" које се сматра зачетком штампања дјела у српској књижевности.

Прво издање Горажданске штампарије – Служабник или Литургија припремано је и штампано 1519. године у Венецији.

Синови Божидара Љубавића Горажданина, великог визионара и оснивача штампарије, свештеник Ђурађ и калуђер Теодор, радили су на припреми.

Тако је и настало Мољеније које је након Ђурђеве смрти приредио његов брат Теодор.

Истраживањем о значају записа из издања Горажданске штапмарије бавио се Горажданин који живи и ради у Канади, Миломир Тамбурић.

- Ради се о првом штампаном књижевном дјелу, новој технологији штампарства која је прихваћена неких 70 година послије Гутемберговог проналаска, дјелу на спрском језику и писму - рекао је Миломир Тамбурић, припређивач публикације.

Значајан је и Запис о турском освајању Београда из 1521. године који се налази у Псалтиру, другом издању Горажданске штампарије.

У обиљежавању пола миленијума од оснивања једне од првих културних институција у Европи на љето ће бити одржана и колонија графичара.

- Колонија ће се десити на локалитету цркве Светог Георгија, гдје бисмо имали готове радове мериторних графичара који би у наредном периоду била стална поставка у будућем музеју штампарства - навео је Томислав Чарапић, шеф Одсјека за привреду и друштвене дјелатности општине Ново Горажде.

Горажданин Миломир Тамбурић најавио је штампање и публикације на педесетак страна о значају Горажданске штампарије у темељењу културно-просвјетитељског стваралаштва у Европи.