latinica  ћирилица
18/03/2019 |  12:40 | Аутор: СРНА

Пресуда за злочине над Србима у Броду 1. априла

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 1. април, изрицање првостепене пресуде бившем припаднику Хрватског вијећа одбране Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Током изношења завршних ријечи тужилац Мирослав Јањић данас је рекао да искази свједока Тужилаштва потврђују да је Исламовић починио злочине за које га терети оптужница, што нису оспорили ни докази одбране, те затражио да га Суд прогласи кривим и изрекне казна сходно закону.

Јањић сматра да је Тужилаштво доказало да је Исламовић био припадник ХВО-а и да су Полицијска станица у тадашњем Босанском Броду и стадион "Полет" били мјеста гдје су бесправно ухапшени Срби били затварани.

Тужилац је навео да су свједоци својим исказима потврдили да их је Исламовић тукао, да су неки пребијани до несвијести, док је неке само шамарао.

Јањић је подсјетио Судско вијеће на изјаве свједока који су рекли да су видјели да је оптужени једног затвореника ударао књигом по глави, да је једном затворенику прскао сузавац у очи, те да је узимао паре за откупнину, што је потврдио и свједок одбране.

Исламовићев бранилац, адвокат Сенка Ножица сматра да тужилац није прилагодио оптужницу исказима свједока, јер у њој "нису наведене одређене ствари", те да тужилац није ван разумне сумње доказао било коју тачку оптужнице.

Укратко образлажући своје завршне ријечи које је у писаној форми изнијела на 23 стране, Ножица је навела да ниједан свједок из оптужнице није рекао да је Исламовић на мосту преко Саве везао и физички и психички малтретитао српске цивиле, те да је оптужени учествовао у пребијању Славка Ћерека.

Ножица је рекла да је мало свједока потврдило наводе оптужнице, додајући да неки ниједном ријечју нису рекли да их је Исламовић на било који начин злостављао, као и да нема ниједног доказа да их је водио на присилни рад.

Према њеним ријечима, тужилац није извео ниједан доказ да је њен брањеник учествовао у рушењу православне цркве.

Одбрана је закључила да Тужилаштво није ван разумне сумње доказало да је Алминко Исламовић предузео радње које су наведене у оптужници, те је предложено да, уколико Суд нађе његову одговорност, има у виду свеопште околности и олакшавајуће чињенице што се тиче елемената кривичне радње.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заточени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полета".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.