latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:11 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Далипагић: БиХ заостаје због унутрашњих односа и политизације

БиХ заостаје за земљама у окружењу и Европом у развоју информационо-комуникационе технологије не због незнања и мањка стручњака, него због унутрашњих односа и политизације сваког питања, изјавио је данас Саша Далипагић, замјеник министра комуникације и транспорта у Савјету минитара у техничком мандату.
Саша Далипагић (Фото: hercegovina.info) -
Саша Далипагић (Фото: hercegovina.info)

Далипагић је новинарима у Сарајеву, након отварања конференције "Дигитализација друштва БиХ" коју огранизује Спољнотрговинска комора БиХ, рекао да је у БиХ окончана прва фаза процеса дигитализације и да су покривена три главна центра - Сарајево, Мостар и Бањалука, а да су друга и трећа фаза у припреми и коштаће 28.000.000 КМ.

Он тврди да, због опструкција, не може да се распише тендер за провођење друге, односно треће фазе дигитализације.

- Не можемо да добијемо чланове тендерске комисије од Републике Српске, а не желимо да то урадимо без њих, јер ће нам се десити, као у првој фази, да се Федерација БиХ покрила опремом, а Република Српска тек након шест-седам година - каже Далипагић.

Директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ Предраг Ковач тврди да је агенција на чијем је челу, у складу са политиком Сектора телекомуникација коју усваја Савјет министара, припремила неопходну регулативу која ће у наредном периоду убрзати процес дигитализације цјелокупног друштва у БиХ.

- РАК је спреман и надам се да ћемо бити један од фактора који ће помоћи да БиХ што је могуће прије ухвати прикључак са свијетом када је у питању ова технологија - рекао је он.

Ковач је подсјетио да је Савјет министара у техничком мандату недавно донио одлуку по којој ће лиценца за рад на мрежама четврте генерације бити додијељена тројици постојећих оператора у БиХ.

- Предвиђено је да у будућности, када су у питању телекомуникције и мобилне комуникације, све мреже раде на технолошки неутралној основи, што значи да ће сви телеком оператори моћи без посебних одлука да примјењују сва достигнућа које имају и остале земље у цијелом свијету - навео је он.

Он каже да би у БиХ, према процјени РАК-а, 2025. година требало да буде година када ће се озбиљно причати о петој геренцији у мобилној телефонији.

Ковач је напоменуо да је ЕУ поставила пред земље чланице нешто раније рокове за покривање дијела територије и главних градова држава ЕУ мобилном мрежом пете генерације.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић изјавио је да ова конференција има за циљ да кроз стручне панеле, који ће се одвијати током наредна два дана, покаже који су потенцијали за инвестирање у БиХ, односно, која су то порозна мјеста која нису обухваћена дигитализацијом.

- Циљ дигитализације када је ријеч о привреди у БиХ јесте повећана транспарентност путем онлајн платформи чиме се повећава и конкурентност предузећа. Суштина процеса је осавременити нове културе пословања не само у БиХ, већ и ван њених граница - рекао је Вуковић.

Харис Хаџиавдић, дирктор компаније "Глобал ГПС", која је суорганизатор конфернције, рекао је да би процес дититализације требало да покрене БиХ ка бољем свијету.

Он је појаснио да процес дигитализације не представља само дигитализацију преносних канала и медија, него да је ријеч о цјелокупном друштву.

Хаџиавдић је нагласио да Спољнотрговинска комора промовише дигитализацију привредних субјеката који ће радити на том процесу, куповати опрему и уштедити на процесима који ће бити дигитализовани.

Он је истакао да постоје прорачуни за уштеде и да индикатори у банкарском сектору говоре о томе да само чекање у редовима у банкама за отварање нових рачуна за неких 400.000 људи који то раде кошта 200.000.000 КМ.

- Ту је и фискализација каква јесте огроман терет привредним субјектима и коју треба модернизовати. Имамо и примјер адвокатуре јер адвокати чекају на редове у судовима да предају своје списе. Израчунали смо да би само један адвокат уштедио око 100.000 КМ да је дигитализован процес - рекао је Хаџиавдић.

Он је додао да дигитализација није јефтина и да тражи инвестиције, попут куповине рачунара, софтвера, конекције и обучавања људи, али да се све вишеструко врати.

Конференција "Дигитализација друштва БиХ" биће настављена и два наредна дана кроз различите панеле, попут "Дигитална трансформација државне администрације јавне управе", "Дигитална будућност финансијског сектора", "Дигитална трансформација сектора хумане медицине".