latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:24 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

"Београд неће прихватити резултат НАТО агресије"

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да Србија неће прихватити резултат НАТО агресије /самопроглашено Косово/, иако се то од ње захтијева.
Александар Вучић -
Александар Вучић

Вучић је, говорећи на конференцији "20 година након бомбардовања Југославије - лекције за европску безбједност у 21. вијеку", нагласио да не постоји притисак који би натјерао Београд да прелази преко националног поноса и достојанства.

Он је поручио да Србија неће у НАТО и жели да чува земљу са својом војском.

- Вјерујемо у снагу своје армије и много тога смо преживјели да бисмо могли да заборавимо. Ми нисмо били безгрешни, али Србија није заслужила НАТО агресију, то је био противправни акт уперен против међународног поретка - рекао је Вучић.

Он је истакао да је потребна нова свијест, а не туторство.

- Потребно нам је да схватимо да побједа не лежи у туђем губитку, већ да морамо да се одрекнемо максималистичких захтјева. Ми немамо такву ситуацију - појаснио је Вучић.

Он је рекао да Србија чека дијалог и разговор, али да неко мора да објасни Албанцима да без разговора са Београдом не могу ништа да постигну.

- Они то не виде, виде спас у разговору са Вашингтоном. Али надам се да ће се то промјенити и да ћемо послије моћи да наставимо разговоре - рекао је Вучић.

Он је поновио да ће 20 година од НАТО агресије бити обиљежено у Нишу.

- Ми ћемо ове године у Нишу, који је много страдао током агресије, говорити о томе шта се дешавало 20 година. Замолио сам да парада буде помјерена за 9. мај и да тада прикажемо колико је наша војска и полиција напредовала, а да се 24. марта сјетимо свих страдалих и погинулих и гледамо у будућност у којој ћемо да чувамо и градимо мир и да захвалимо свима који су нам помагали - рекао је Вучић.