latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:49 | Аутор: СРНА

Човић: Договор о СМ у наредна два дана

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да у наредна два дана очекује договор у вези са формирањем Савјета министара.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Што се тиче Савјета министара, нужно је да представници три странке усагласе изјаву са жељом да одмах договоримо и ресоре. То би био знак да можемо ићи са избором предсједавајућег Савјет министара. У наредних дан, два имаћемо разговоре и чини ми се да нисмо далеко од договора, али не би било први пут да нисмо далеко, а да се ништа не догоди - рекао је Човић новинарима у Мостару након сједнице Предсједништва ХДЗ-а.

Он је појаснио да ће изјавом која ће бити договорена на страначким нивоима бити усаглашено шта ће бити задаци новог Савјета министара, гдје ће се између осталог дефинисати и евроинтеграцијски процес на начин да се нови Савјет министара обавеже да прати процесе евроатлантских интеграција.

Коментаришући подјелу ресора и чињеницу да ХДЗ и СДА желе иста министарства, Човић је рекао да ХДЗ жели свако министарство.

- Видјећемо шта ћемо кроз преговоре добити. Сви мислимо да су презначајна министарства гдје немамо свог министра. То је исто. Сада имамо министра одбране, правде и финансија и ми смо задовољни с тим, као што ћемо бити задовољни сутра када будемо имали министра иностраних послова, финансија и министра безбједности - рекао је Човић.

Он је нагласио да је суштина у расподјели ресора да три мјеста припадају Србима, три Хрватима, три Бошњацима.

- Постоје и замјеничка мјеста гдје ће се наћи мјеста за остале. Мени је битно да се Савјет министара што прије формира. ХНС ће имати најбоље кандидате и за министарске и за замјеничке позиције - додао је предсједник ХДЗ-а.

Човић је навео и да формирање власти у Кантону 10 и Херцеговачко-неретванском кантону иде планираном динамиком, те додао да је ХДЗ данас донио одлуку да кандидат за мандатара у ХНК буде досадашњи кантонални премијер Невенко Херцег.

Предсједник ХДЗ-а навео је да је Предсједништво странке данас донијело све потребне одлуке за одржавање сабора ХДЗ-а 27. априла.