latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:34 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Басташић: Геноцид над Србима нема препознатљиву терминолошку одредницу

Удружење Јадовно 1941, из Бањалуке, које чува сјећање на побијене Србе током периода НДХ, затражило је данас од српског друштва у цијелости да се терминолошка одредница за геноцид над српским народом у периоду НДХ именује као Покољ.
Басташић - Фото: РТРС
БасташићФото: РТРС

Предсједник Удружења Душан Басташић рекао је да се институције српског народа и стручна јавност нису терминолошки одредили према злочину геноцида који је почињен над православним Србима од НДХ.

Он је рекао на конференцији за новинаре да је геноцид над Јеврејима именован као Холокауст, а над Ромима као Порајмос, док геноцид над српским народом нема препознатљиву терминолошку одредницу.

Басташић је подсјетио да је одлуку о одредници Покољ за геноцид над Србима током НДХ донијела прошле године скупштина Удружења Јадовно и да су је подржале многа удружења.

Иницијативу су подржали академик Василије Крестић, професор Никола Жутић са београдског Института за савремену историју и Момчило Мирић из београдског Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић".

Крестић је оцијенио да је иницијатива Удружења Јадовно 1941 добра и да ће њеном реализацијом допринијети да жртве никада не буду заборављене.

Жутић је рекао да је Покољ адекватан термин који осликава монструозност у убијању Срба за време НДХ и да српски народ треба да се угледа на Јевреје који су, како је навео, побројали своје жртве.

Мирић, који сматра да одредница Покољ показује оно што се догодило српском народу, указао је да су данас присутни агресивни покушаји ревизије историје у вези са српским жртавама у вријеме НДХ.

Скупштина удружења Јадовно 1941, из Бањалуке, одлучила је прошле године да злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог свјетског рата од НДХ именује као Покољ.

Покољем је обухваћено више од милион Срба који су прије 1941. године живјели на подручју које је покривала НДХ, наводи се у образложењу одлуке, објављене на сајту тог удружења.

Покољ је укључивао економски терор и конфискацију имовине, организацију и спровођење појединачних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку вјеру и протјеривање.