latinica  ћирилица
18/03/2019 |  17:48 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Двадесет година од НАТО бомбардовања Југославије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, на Међународној конференцији "Двадесет година од бомбародовања Југославије -поуке за европску безбједност у 21. вијеку", да је НАТО агресија прије 20 година на Савезну Републику Југославију била страшан злочин против једне мале, суверене земље и њеног поносног народа.

Руски званичник Андреј Турчак оцијенио је да је бомбардовање Савезне Републике Југославије био акт војне агресије.

Двије деценије послије злочина потребно је осудити неправду, сјетити се жртава и извући поуке за будућност, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је НАТО сила тада промијенила власт на Космету, али није обезбиједила суживот српског и албанског народа.

- Управо то се десило на Косову и Метохији. Уз помоћ силе и бомби јесте промијењена власт над једном територијом, али није обезбијеђен ни мир нити је створено друтшво за које се може рећи да посједује ону суштину која обезбјеђује слободу, демократију и, као крајњу посљедицу, стабилност и мир - рекао је предсједник Србије.

Андреј Турчак, замјеник предсједника Савјета Федерације Русије, нагласио је да у Русији сматрају да отворени дијалог мора да започне што прије и  да у њему треба да учествују сви важни играчи.

Многима на Западу бомбардовање Савезне Републике Југославије било је потребно да би показали надмоћ, али парадокс је што се послије тога почео стварати другачији, мултиполарни свијет.

И послије 20 година, НАТО жели Србију да види у оквиру Алијансе  а Србија да брани своју неутралност. 

- Желимо пристојне, добре, нормалне односе са НАТО-ом али у НАТО не желимо. Хоћемо да штитимо и чувамо своју земљу сами, то је слобода какву је ми видимо. То је наше право, да сами доносимо одлуку о својој будућности, сами доносимо одлуку о својој судбини - додао је Александар Вучић..

Од НАТО бомби Србија се још није опоравила, а цивилне жртве, међу којима је било и деветоро дјеце, називали су колатералном штетом.