latinica  ћирилица
18/03/2019 |  19:41 | Аутор: СРНА

"Ћирилица на подручју Тузле и ФБиХ фактички не постоји"

Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" у Тузли организовало је трибину о ћирилици, писму које на подручју Федерације БиХ и подручју Тузле фактички више не постоји, рекао је Срни потпредсједник тузланске "Просвјете" Жељко Т. Ковачевић.
Тузла: Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета - Фото: СРНА
Тузла: Српско просвјетно и културно друштво "ПросвјетаФото: СРНА

Он је навео да су на трибини под називом "Тузла у ћирилици" говорили професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миланка Бабић и главни уредник интернет пројекта "Ћирилизација" Иван Топић.

- Наше писмо на подручју ФБиХ и подручју Тузле фактички више не постоји. Зато се трибина и зове `Тузла у ћирилици` а не `Ћирилица у Тузли`. Ми као Друштво са националним предзнаком морамо да водимо о томе рачуна, морамо да водимо рачуна о нашем писму, о нашем језику, култури, музици, и свему ономе што нас чини Србима. Нажалост, тога је све мање - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, на трибини која је одржана у Дому књижевности у Тузли, било је ријечи о развоју ћириличног писма кроз вијекове, феномену потиснутости ћириличког писма у јавној и приватној комуникацији, као и о корацима у борби за афирмацију ћирилице.

Топић је на трибини поручио да је Свети Петар Дабробосански дао живот за ћирилицу, а да потомци нису спремни кликнути дугме на телефону, наглашавајући да је ћирилица српско писмо, а латиница писмо српског језика којег се не треба одрицати.

- Схватио сам да није довољна борба на тастатури, на друштвеним мрежама, да треба да кренемо у `отворену борбу`, попут трибина. Неопходна су и таква дешавања, трибине, манифестације, иако неће, вјероватно, много тога промијенити, али могу утицати на нешто. Битно је да се окупљамо око ове идеје, да о њој говоримо, да не ћутим - рекао је Топић.

СПКД "Просвјета" у Тузли истрајава у својим настојањима да чува свој национални идентитет кроз чување језика, писма, културе, традиције.

Трибина под називом "Тузла у ћирилици" одржана је у петак, 15. марта.