latinica  ћирилица
19/03/2019 |  10:39 ⇒ 20/03/2019 | 09:26 | Аутор: СРНА

Исти положај миграната у БиХ и Срба повратника у ФБиХ

Положај миграната у БиХ и Срба повратника у Федерацију БиХ је исти - и једни и други су у лошој позицији, "лутају", траже послове и бољи живот, рекао је за Срну предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета. Марчета сматра да ни једни, ни други нису добродошли.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

- Срби у ФБиХ, који су већинско становништво у Дрвару, Босанском Грахову и Гламочу, изузетно тешко живе. Нема запошљавања у државне институције, нема инфраструктуре, ни километар асфалтираног пута није урађен, нема сигнала за мобилну телефонију, воде, струје у појединим селима. Ово показује како су Срби дочекани тамо гдје су се вратили на своја огњишта и колико су добродошли, исто као и мигранти у БиХ - указује Марчета.

Он истиче да је чињеница да Срба нема више од три одсто у Федерацији БиХ.

- Неке незваничне информације да у Крајини има више миграната него Срба су узнемиравајуће. Очекује се да ће на подручје Крајине пристићи нови талас од око 60.000 миграната - упозорава Марчета.

Марчета каже да БиХ не би требало да буде уточиште мигрантима јер је изузетно сиромашна земља.

Он истиче да контроле над мигрантима више и нема, те да повратничке српске општине у ФБиХ, које су веома сиромашне, не могу помоћи ни саме себи, а камоли мигрантима.

Милан Баук, мјештанин српског села Горњи Тишковац које припада општини Бихаћ, рекао је да се свакодневно сусрећу са мигрантима који преко овог села желе ући у Хрватску.

Он каже да мјештани мигранте пријављују граничној полицији која, како наводи, и не излази на терен.

- Мене лично није страх од миграната који свакодневно наилазе поред наших кућа, али у селу живе већином старији људи који се плаше - рекао је Баук.

Он је навео да је било и случајева провала.

- Испод моје куће има сијена, мигранти ту и спавају. У селу су куће већином напуштене, а власници који не живе ту стављају чак и решетке на прозоре да би спријечили мигранте да проваљују - каже Баук.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Ливањског кантона Ивица Врдољак рекао је да је у посљедње вријеме смањен број пријава о примијећеним мигрантима на подручју овог кантона.

- Од децембра до фебруара евидентирано је око 60 миграната на подручју Ливањског кантона - рекао је Врдољак и додао да су мигранти пријављени Канцеларији за странце и упућени у прихватне центре.

У разговору за Срну запослени у Граничној полицији БиХ који је желио да остане анониман рекао је да хрватска гранична полиција враћа мигранте са подручја Шибенско-книнске жупаније у села Горњи и Доњи Тишковац у БиХ.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић рекла је раније да релација Дрвар-Босанско Грахово-Доњи Тишковац није евидентирана као устаљена рута илегалног преласка границе са Хрватском.