latinica  ћирилица
19/03/2019 |  12:07 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Требиње: Трка у камену окупила преко 200 такмичара

У Требињу је у организацији Планинарског друштва Вучји зуб одржана четврта по реду "Трка у камену – Требиње вертикал 2019", у мушкој и женској конкуренцији. Старт трке био је, као и претходних година, са обала Требишњице поред Арсланагића моста, а циљ на врху Леотара.

За подвиг дужине 5,2 километра, одлучило се преко 200 учесника не само домаћих такмичара, већ и оних из земаља региона, САД-а, Русије и Украјине. Око 90 одсто такмичара дошло је до циља. Први у мушкој конкуренцији био је Драган Јовановић из Котора.

- Трка је била доста тешка, морате добро познавати ову стазу ако желите да је савладате - каже Драган Јовановић, побједник трке из Котора.

У женској конкуренцији прва кроз циљ је прошла Црногорка Милуша Бошковић.

- Ултра трејлови су постали изузетно популарни, видите и броју такмичара. Моја искуства са стазе су и више него позитивна - поручила је Бошковићева.

"Трка у камену - Требиње вертикал", према ријечима организатора, комплексна је и брза трка, коју, признају, није лако организовати. Овогодишњи одзив такмичара био је три пута већи него претходних година, али прошлогодишњи рекорд нису успјели да оборе.

- Имамо 960 метара успона, 355 спратова које људи савладавају за мање од 50 минута по херцеговачком љутом кршу. Осим велике издржљивости, треба бити опрезан приликом кретања, јер ово је једна комплексна и брза трка - каже Игор Шеро, један од организатора трке.

Награђени су и најбољи такмичар у категорији преко 50 година, а приређене су и симболичне награде за најмлађе учеснике.

- Дуго сам се спремала за ову трку. Није било лако, али побједа је тиме слађа - ријечи су Ане Лапчевић, побједнице из категорије преко 50 година.

Јаков Перишић из Требиња био је најмлађи учесник трке.

- Веома захтјевна трка и поносам сам што сам је истрчао. Велика жеља ми је да кад порастем учествујем у сениорској трци и да се попнем на побједничко постоље - открио је своје жеље Јаков Перишић.

За прва три мјеста у свим категоријама обезбјеђене су вриједне награде. А за организаторе тежак задатак, како за сљедећу годину надмашити овогодишњи успјех.