latinica  ћирилица
19/03/2019 |  12:38 | Аутор: СРНА

Годишња награда Слободану Јовићу и Зорану Костићу

Пјесничка збирка "Страх од савршенства" Слободана Јовића и књига поезије "Плусквамперфекта" Зорана Костића дијеле награду Удружења књижевника Републике Српске за 2018. годину.
Зоран Костић - Фото: Screenshot
Зоран КостићФото: Screenshot

Награда се састоји из новчаног дијела у износу од 1.500 КМ и повеље.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је планирано да годишња награда побједницима буде уручена 6. априла, када буде одржана и редовна скупштина Удружења.

Одлуку о овогодишњим лауреатима донијели су чланови жирија Сања Мацура, Јованка Стојчиновић Николић и Стеван Тонтић.

Тонтић, који је и предсједник жирија, рекао је да су се ова два наслова издвојила од укупно седам, колико их је ушло у ужи избор за награду.

- Слободан Јовић је у свом дјелу остварио ријетко виђен склад између тематско-садржинских и формално-језичких аспеката пјесништва - рекао је Тонтић.

Када је ријеч о дјелу Зорана Костића, Тонтић је навео да он показује високо умијеће, па и мајсторство у обликовању везаног стиха, са значајним удјелом свјежих језичких и версификацијских рјешења.

Николићева је рекла да је на конкурс било пријављено 15 дјела, те изразила задовољство што је било свих жанрова, како поезије, тако и веома квалитетних романа, есеја и збирки приповједака.