latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:56 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

"Карпо" софтвер помаже пољопривредницима

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске званично су презентовали "карпо" софтвер који би пољопривредним произвођачима требало да омогући правовремене информације на основу којих ће моћи да заштите засаде од биљних болести, буду ефикаснији и имају веће приносе.
Бањалука - Пашалић - презентација "карпо" софтвера - Фото: СРНА
Бањалука - Пашалић - презентација "карпо" софтвераФото: СРНА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић рекао је данас новинарима у Бањалуци да је ријеч о јединственом систему у региону који ће допринијети и битно мањем коришћењу пестицида, односно здравијим производима.

Он је навео да је систем, који омогућава преглед временске прогнозе и услова на микролокацији одређеног газдинства, једноставан за употребу и да се бесплатна апликација лако инсталира са интернета на рачунаре и мобилне телефоне.

- Савјетодавци ће моћи да, на основу те информације, произвођачима унапријед дају одговарајуће препоруке када и чиме да третирају своје засаде како би их заштитили од болести и инфекција. Раније су то радили више пута и користили више пестицида него што је потребно, што је повећавало трошкове производње - рекао је Пашалић.

Он је додао да пољопривредници од данас слободно могу да користе овај систем на простору Српске.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић изјавио је да ће овај модерни сервис бити од велике помоћи пољопривредницима, али и потрошачима.

- Ријеч је о савременом приступу пољопривреди и овај сервис превентивно даје произвођачима информације о стању и потребама за хемијски третман одређених култура. Такође, потрошачи ће помоћу одређених интернет апликација моћи да прате пут производа од њиве до трпезе - рекао је Маринковић.

Пољопривредни произвођач Далибор Панић истакао је да ће ова апликација омогућити "паметну пољопривреду", рационалније коришћење препарата за заштиту биљака и производњу квалитетнијих и здравијих производа.

Представљању овог софтвера или извјештајно-прогнозног сервиса у Административном центру Владе Српске присуствовали су савјетодавци, представници пољопривредних произвођача и научних и стручних институција.