latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:37 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Због подметнутог пожара 130 домаћинстава без воде

Око 130 домаћинстава, школа и амбуланта у Копривни, код Оштре Луке, већ два дана су без воде. Разлог томе је пожар у којем је, током несавјесног паљења корова, у потпуности изгорјела пумпна станица локалног водовода. Док полиција трага за починиоцима, помоћ мјештанима у отклањању овог проблема пружиће локална управа.

Од недјеље сви који користе воду из локалног водовода принуђени су да се сналазе како знају и умију.

Душан Тодоровић из Копривне наводи да иде у село одакле доноси воду за пити. - А за благо имам из ријеке - додаје Тодоровић.

Проблем је настао због несавјесног паљења корова. Пожар, ношен вјетром, са оближње њиве се проширио на пумпну станицу. Кров, и струјне инсталације у потпуности су изгорјеле, а само захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца спријечена је и већа штета.

- Срећа је била само због брзе интервенције. Није се ватра разбуктала. Није било проблема и пожар је угашен за неких десетак минута - рекао је Дејан Мастикоса, командир ВЈ Оштра Лука.

Штета причињена на објекту пумпне станице већа је од 10 хиљада марака.

Према првим процјенама, двије пумпе за воду у потпуности су уништене, док је трећа дјелимично сачувана. Припреме за обнову станице су у току, а помоћ мјештанима пружиће локална управа.

- Сад нам је најбитније горе да пробамо да санирамо кров, како бисмо могли прикључити струју и наставити са радом пошто то углавном све на струју иде - истакао је Рајко Каран предсједник Савјета мјесне заједнице Копривна.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Драган Мастикоса истакао је да је прошле године купљена нова пумпа, у чему је општина Оштра Лука учествовала са 70%.

- Вјероватно ћемо и ове године са тим износом морати учестовати како би се то оспособило - додао је он.

Полиција интензивно трага за починиоцем овог кривичног дјела, за које је запријећена казна затвора од шест мјесеци до пет година.