latinica  ћирилица
20/03/2019 |  05:24 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Изрицање другостепене пресуде Караџићу (УЖИВО/ВИДЕО)

Пред Жалбеним вијећем Механизма за кривичне судове у Хагу у току је изрицање другостепене пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.
Радован Караџић -
Радован Караџић

Радио-телевизија Републике Српске реализује отворени програм поводом изрицања пресуде.

<<< Програм пратите и на нашем порталу и Фејсбук страници <<<

14.52 – Жалбено вијеће је сагласно са Тужилаштвом да је казна од 40 година неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дјела, као и да је казна претресног вијећа неразумна и неправична. Претресно вијеће је погријешило када је изрекло казну од 40 година.

14.50 – Жалбено вијеће закључује да Тужилаштво није доказало грешку претресног вијећа када је пресудило да није било геноцидне намјере Караџића за злочине у седам општина БиХ.

14.46 – Жалбено вијеће одбацило први навод жалбе Тужилаштва.

14.45 – Осим једног дјелимично усвојеног захтјева (број 31) Караџића, сви наводи из жалбе су одбачени.

14.40 – Одбијена још два жалбена навода везана за Сребреницу.

14.35 – Жалбено вијеће указује да Караџић није показао да постоји грешка у дијелу првостепене пресуде која се односи на намјеру да се почини геноцид у Сребреници. Додају да је знао за злочине у Кравици, као и да је морао знати и за друга убијања.

14.30 – Вијеће до сада одбацило све жалбене наводе Караџића за нападе на Сарајево и Сребреницу.

14.25 - Брат Радована Караџића, Лука Караџић, очекује ослобађајућу пресуду првом предсједнику Републике Српске.

14.22 - Адвокат Тома Фила није оптимиста када је у питању другостепена пресуда Радовану Караџићу, али сматра да је основно питање у данашњој пресуди да ли ће Трибунал прихватити жалбу тужиоца која се односи на једину тачку у првостепеној пресуди по којој Караџић није проглашен кривим, а која се односи на наводни геноцид у више општина у БиХ.

14.15 – Вијеће дјелимично прихвата жалбени захтјев Караџића број 31.

14.10 – Жалбено веће до сада одбило све жалбене основе Караџића, у току читање сажетка жалбене пресуде.

14.05 – Предсједавајући жалбеног већа Ван Јонсен чита наводе из жалби Тужилаштва и одбране.

14.10 - Жалбено вијеће до сада одбило све жалбене основе Караџића, у току читање сажетка жалбене пресуде.

14.05 - Председавајући жалбеног вијећа Ван Јонсен чита наводе из жалби Тужилаштва и одбране.

14.00 - Почело изрицање пресуде Радовану Караџићу.

........................................................................

У вечерњем термину емитујемо Специјал од 20.10 часова.

Иако је изрицање другостепене пресуде Караџићу почело у 14.00 часова, пренос је за 30 минута одложен, јер је забрањено снимање уживо унутар зграде Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу из, како је наведено, "оперативних разлога".

Изрицање пресуде требало би да траје до 16.30 часова. Досадашња пракса показује да све обично траје нешто краће али ово је, по свему посебан случај па је и трајање незахвално прогнозирати.

Један од правних заступника Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић, рекао је за РТРС да је одбрана спремна на било који сценарио у другостепеном поступку, али да је најбитније да правда буде задовољена.

Уочи изрицања пресуде, у Хагу је нападнут мушкарац са српском заставом, а представници бошњачких удружења поставили су јутрос на заштитну ограду испред суда транспарент на којем се Караџић пореди са Адолфом Хитлером.

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за "геноцид на подручју Сребренице 1995. године", док је ослобођен оптужби за "геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године".

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

Уочи изрицања пресуде, у Републици Српској нема много очекивања да ће петочлано судско вијеће у Хагу донијети правичну одлуку.

Уколико другостепено Вијеће доказе буде сагледало са правног становишта, а не политичког, одбрана се нада повољнијој пресуди, рекао је Горан Петронијевић, члан тима одбране Радована Караџића.