latinica  ћирилица
20/03/2019 |  15:51 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Пашалић: Измијенити Закон о шумама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Приједору да су потребне значајне измјене Закона о шумама, који је већ 11 година на снази.

Пашалић је са руководством Шумског газдинства Приједор, које је прошле године остварило највећу добит од око 1,1 милион КМ у предузећу "Шуме Републике Српске", разговарао о томе које би то измјене биле.

- Једна од тема била је и механизација јер је у неким шумским газдинствима таква конфигурацију да им је неисплативо да имају своју механизацију, да је много јефтиније да користе услуге извођача, а у некима је обрнута ситуација тако да постоје специфичности које се морају уважити - рекао је Пашалић.

Он је истакао да ће све о чему је данас било говора у Приједору умногоме олакшати даље поступке које ће Министарство реализовати у наредном периоду.

Пашалић је разговарао са директором Шумског газдинства Приједор Сашом Бурсаћем и сарадницима, који су га упознали о проблемима са којима се то газдинство суочава и смјерницама како да се унаприједи рад на терену.

Директор Шумског газдинства Приједор Саша Бурсаћ рекао је да упркос позитивном пословању, постоје стари и нови проблеми које покушавају да превазиђу, те да су наишли на разумијевање ресорног министарства.

- Тражили смо помоћ од министра прије свега око располагања нашим средствима које смо зарадили у Шумском газдиству Приједор, а друга ствар је договор око неких законских препрека и недоумица као и неких недорађених ствари покушавамо да се усагласимо и око неких детаља који су нама јако битни за производњу - рекао је Бурсаћ.

У Шумском газдинству Приједор тренутно је запослено 225 радника, а површински је, на територији шест општина приједорске регије, највеће газдинство у "Шумама Републике Српске".